Paramount Membeli Tanah Berhampiran KLCC Dari Wing Tai Dengan Harga RM244 juta Untuk Projek Kondo

0 4

Paramount Property (Cityview) Sdn Bhd milik Paramount Corp Bhd memperoleh dua plot tanah berhampiran Pusat Bandaraya Kuala Lumpur (KLCC) dari dua anak syarikat Wing Tai Holdings Ltd dengan harga RM243.8 juta secara tunai.

Paramount Property hari ini menandatangani dua Perjanjian Jual Beli Berasingan (SPA) dengan Seniharta Sdn Bhd dan DNP Jaya Sdn Bhd untuk kedua-dua bidang tanah pegangan bebas bersebelahan seluas 4.52 ekar, kata Paramount.

Syarikat telah membeli sebidang tanah seluas 0.95 ekar dengan bangunan yang didirikan dari Seniharta dengan harga RM82.2 juta, dan sebidang tanah seluas 3.59 ekar dengan kondominium bertingkat rendah yang dibina di atasnya dengan harga RM161.6 juta dari DNP Jaya. Kedua-dua hartanah terletak dalam radius 2.5km dari KLCC, menurut Paramount.

Memandangkan kawasan perumahan yang matang dan berprestij, kumpulan itu mengatakan ia berhasrat untuk membangunkan semula kedua-dua tapak ini menjadi pembangunan kediaman bertingkat tinggi yang terdiri daripada sekitar 650 unit kondominium, dengan anggaran nilai pembangunan kasar (GDV) RM863 juta.

“Pengambilalihan yang dicadangkan ini sejajar dengan strategi Paramount untuk memenuhi kembali tanahnya di lokasi yang strategik dengan potensi pertumbuhan yang kuat dan untuk meningkatkan kegiatan pembangunan hartanahnya bagi menghasilkan pendapatan dalam jangkamasa panjang. Ini juga akan membolehkan Paramount meningkatkan profil pembangunan hartanahnya di lokasi utama di Kuala Lumpur, ”katanya.

Setelah selesainya pengambilalihan, Paramount mengatakan ia menjangkakan jumlah jangkaan GDV kumpulan akan meningkat kepada RM7.7 bilion daripada RM6.8 bilion pada masa ini. Ia akan memberi sumbangan positif kepada pendapatan masa depan.

“Namun demikian, jumlah pembiayaan kasar projek tidak dapat ditentukan pada saat ini sementara menunggu penyelesaian rancangan pembangunan terperinci untuk hartanah. Oleh itu, terlalu awal untuk memastikan jangkaan keuntungan yang akan diperoleh dari cadangan pembangunan, “tambahnya.

Diterbitkan oleh Zack Baharum kejorakapital.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.