Advancecon Menandatangani Dua MoU Tenaga Solar Berkapasiti 3,937 kWp

0 62

Penyedia perkhidmatan kerja tanah dan kejuruteraan awam Advancecon Holdings Bhd telah menandatangani dua memorandum persefahaman (MoU) tenaga solar untuk memasang sistem photovoltaic solar di atas bumbung di bawah skim Net Energy Metering (NEM).

Dalam pengajuan bursa hari ini, Advancecon mengatakan unitnya Advancecon Solar Sdn Bhd telah menandatangani MoU dengan Latitude Tree Furniture Sdn Bhd dan Rhong Khen Timbers Sdn Bhd.

Di bawah MoU tersebut, Advancecon Solar akan melakukan kejuruteraan, perolehan dan pembinaan sistem photovoltaic solar yang akan dipasang di premis Latitude di Klang, Selangor dan premis Rhong Khen di Ajil, Terengganu.

Ia mengatakan setelah berjaya memasang sistem photovoltaic  solar, jumlah kapasiti penjanaan untuk Latitud dan Rhong Khen masing-masing akan menjadi 2,122 kilowatt (kWp) dan 1,815 kWp.

Dalam satu kenyataan yang berasingan, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Advancecon, Datuk Phum Ang Kia mengatakan MoU baru itu terus memperkasakan kemajuan Advancecon dalam sektor tenaga boleh diperbaharui solar.

“Sambutan positif berterusan yang kami terima dari syarikat, terutama syarikat pembuatan, membuktikan keuntungan yang jelas dari penggunaan tenaga solar dalam operasi mereka, termasuk menikmati penjimatan segera dalam kos tenaga,” katanya.

Phum berkata, kedua-dua MoU itu meningkatkan keseluruhan portfolio tenaga solar Advancecon kepada 7,838,44 kWp, melepasi sasaran minimum 7,000 kWp untuk tahun ini.

“Sementara kami tetap berkomitmen untuk meningkatkan sehingga 10.000 kWp atau lebih pada akhir tahun 2020, kami juga fokus pada pelaksanaan dan pelaksanaan MoU sebelumnya.

“Kami menjangkakan projek NEM pertama kami akan mula beroperasi pada Januari 2021,” katanya. Phum menambah bahawa dari jumlah portfolio tenaga solar sebanyak 7,838,44 kWp, jumlah kapasiti penjanaan di bawah NEM berjumlah 7,377,32 kWp, dari MoU yang ditandatangani dengan Oon Corp Resources (M) Sdn Bhd, YHI Manufacturing (Malaysia) Sdn Bhd, serta Lintang dan Rhong Khen.

Bakinya 461.12 kWp akan digunakan oleh Peritone Health Sdn Bhd untuk tujuan penggunaan sendiri, katanya.

Pada sesi rehat tengah hari, Advancecon naik 3.8% atau 1.5 sen kepada 41 sen, bernilai RM165.77 juta.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.