CPOC : F2F EU Memberi Dorongan Kepada Pengeluar Minyak Sawit Untuk Meningkatkan Standard Kelestarian

0 50

Strategi Farm to Fork (F2F) yang dilancarkan baru-baru ini oleh Kesatuan Eropah menawarkan peluang besar bagi negara pengeluar minyak sawit untuk bekerjasama dan meningkatkan lagi standard kelestarian, kata Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC).

Ia juga akan berfungsi sebagai alat yang berguna untuk membolehkan pengguna Eropah menghargai kualiti minyak sawit yang sangat baik, yang merupakan – dan kekal – minyak sayuran paling banyak dijual di dunia.

“Sekretariat CPOPC memahami keinginan pemerintah negara untuk menyokong pengeluar lemak dan minyak sayuran dalam negeri, terutama pada masa-masa yang mencabar ini.

“Namun, kami yakin bahawa Kesatuan Eropah (EU) akan bertindak demi kepentingan semua warganya, dan dengan tujuan pembangunan global, dengan menjamin pengimportan, dan akses, minyak sawit lestari,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sekretariat CPOPC mengakui kenyataan Komisioner Perdagangan Eropah Phil Hogan bagi pihak Suruhanjaya Eropah – sebagai tindak balas kepada pertanyaan parlimen, mungkin menunjukkan kesediaan baru oleh Eropah untuk bekerjasama dengan negara pengeluar minyak sawit untuk memajukan rantaian bekalan yang lebih mampan .

CPOPC, yang ditubuhkan oleh Malaysia dan Indonesia pada tahun 2015, mengakui usaha yang telah dibuat dan terus dilakukan oleh negara pengeluar dan semua pihak yang berkepentingan ke arah strategi pengeluaran yang lebih baik bagi mengimbangi hubungan antara manusia dan alam, melindungi biodiversiti dan hutan, dan menjamin bukan sahaja yang terbaik untuk hak asasi manusia, tetapi juga peluang untuk kesejahteraan ekonomi dan sosial.

Tanggapan CPOC terhadap pertanyaan yang diajukan kepada Parlimen Eropah oleh seorang perwakilan dari Poland menyangkal kebimbangan mereka mengenai kedudukan proteksionis banyak negara anggota Eropah.

“Memang, selama dua dekad terakhir minyak sawit menjadi sasaran kempen pemerasan yang tidak adil dan tidak produktif, didorong oleh motif perlindungan dan komersial,” kata CPOPC.

Ia menekankan bahawa kebanyakan minyak sawit yang tiba di Eropah sudah diperakui, dan memenuhi standard kemapanan yang sangat tinggi. Agar strategi F2F dapat memberi impak yang signifikan dan mencapai tujuan yang berhasrat tinggi, dewan itu mengatakan negara-negara pengeluar harus bekerjasama di peringkat antarabangsa dan secara multilateral.

“Semua perspektif mesti dipertimbangkan. Mesti ada perbincangan pelbagai hala, berbanding aplikasi kebiasaan diplomasi perjanjian hijau. Kami mahu menjadi sebahagian daripada perbincangan ini, bukan sekadar penonton.

“Agar sesuai dengan nilai dan norma, EU harus mempromosikan keseimbangan, tanpa diskriminasi, tidak sepihak dan berdasarkan tindakan perundangan dan peraturan dasar ilmiah. Pada dasarnya, EU harus bekerjasama dengan negara-negara yang berkenaan melalui rundingan dan dialog.

“Kami akan terus menyokong projek yang berhasrat tinggi ini, seperti yang telah kami lakukan di masa lalu, meski setiap hari menyerang kami secara berterusan,” tambah CPOPC.

Bagi jutaan penduduk yang tinggal di wilayah khatulistiwa, minyak sawit merupakan sumber asas kehidupan dan pembangunan ekonomi dan sosial.

Untuk berbillion-billion, ia merupakan sumber pemakanan asas. Populasi global, yang saat ini mencapai lebih dari 7.6 billion, dengan pantas menghampiri angka 10 billion dan minyak sawit terbukti menjadi antara produk yang paling seimbang untuk menjamin pemakanan yang selamat, terjamin – tetapi juga berkesinambungan – kepada penduduk dunia.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.