Lambo Akan Mengumpul Dana RM15 juta Untuk Menaiktaraf E-Dagang Melalui Private Placement

0 54

Lambo Group Bhd telah mencadangkan Private Placement untuk meningkatkan sehingga RM14.8 juta untuk pengembangan perniagaan e-dagang.

Sehingga 813.3 juta saham, atau 30% modal saham terbitan kumpulan, akan dikeluarkan kepada pelabur pihak ketiga bebas untuk dikenal pasti kemudian, kata kumpulan itu dalam makluman bursa saham.

Harga terbitan saham Private Placement akan ditetapkan pada kemudian hari, kata Lambo, sambil menambah bahawa berdasarkan harga terbitan indikatif 1.82 sen setiap saham Private Placement, pelaksanaan tersebut dapat meningkat hingga RM14.8 juta.

Kumpulan itu mengatakan perluasan perniagaan e-dagangnya akan dijana tidak hanya dari hasil yang diperoleh dari Private Placement, tetapi juga dari dana dalaman, pinjaman luaran dan dana Fundraising.

Sementara itu, kumpulan itu mengatakan telah menganggar sebanyak RM35 juta untuk rancangan pembangunan untuk LamboPlace dan LamboMove di Malaysia.

Dari jumlah ini, RM20 juta akan diperuntukkan untuk kempen pemasaran bagi mempromosikan kedua-dua perniagaan tersebut, sebagai usaha untuk mewujudkan kesedaran jenama dan memperkukuhkan kedudukan jenama.

Menurut laporan tahunan kumpulan 2018, LamboPlace dilancarkan pada bulan Ogos 2018 dan merupakan platform dalam talian yang menjual pelbagai barangan, termasuk pakaian fesyen, penjagaan badan dan peralatan isi rumah. Sementara itu, LamboMove, adalah perkhidmatan penghantaran last-mile kumpulan itu sendiri, yang dibuat untuk menyokong perniagaan e-dagang.

Selain RM20 juta untuk kempen pemasaran, syarikat itu mengatakan akan memperuntukkan RM5 juta untuk peningkatan sistem, RM4.5 juta untuk peningkatan keupayaan dan kapasiti pergudangan dan penghantaran, RM4.5 juta untuk pengambilan pekerja dan RM1 juta untuk menaiktaraf pejabat.

Lambo, yang sebelumnya dikenal sebagai Accsoft Technology Bhd, merosot pada suku yang berakhir pada 31 Mac 2020 dengan kerugian bersih RM467,000, berbanding dengan keuntungan bersih RM3.82 juta setahun yang lalu.

Pendapatan menyaksikan penurunan besar sebanyak 96.83% kepada RM813,000, daripada RM25.64 juta tahun sebelumnya. Lambo mengatakan penurunan pendapatan disebabkan oleh penurunan segmen perniagaan ke perniagaan borong akibat pandemik Covid-19 dan perang perdagangan antarabangsa antara AS dan China.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.