XOX Bakal Didagangkan Secara Aktif Esok; Mengumumkan Rancangan Pembiayaan RM1 Billion

0 34

XOX Bhd, salah satu pemegang lesen e-wallet terbesar di Malaysia bakal menyediakan pembiayaan mikro hingga RM1 billion kepada 2.2 juta pelanggannya, secara dasarnya kepada semua pengusaha dan pemilik perniagaan kecil yang memerlukan pembiayaan untuk menampung atau mengembangkan perniagaan mereka.

Anak syarikatnya, XOX Media Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan Wetek Technology (M) Sdn Bhd, yang telah menyalurkan pembiayaan sebanyak RM1 billion untuk rancangan ini.

Pengarah Wetek adalah Liang Zeng dan Howard Leung dan mereka mempunyai latar belakang dan kemampuan kewangan yang baik untuk menjadikan perjanjian ini berjaya untuk rakyat Malaysia.

Menurut New Straits Times (NST), kedua-dua syarikat boleh menerbitkan tranches kedua setelah berjaya mengambil alih RM1 billion terawal.

Kewangan mikro adalah kategori perkhidmatan kewangan yang mensasarkan individu dan peniaga kecil yang tidak mempunyai akses kepada perkhidmatan perbankan konvensional dan berkaitan. Kedua-dua syarikat memasuki perniagaan ini tepat pada waktunya memandangkan hampir tiada bank yang memberi pinjaman pada waktu krisis sebegini.

Komuniti peniaga pasti gembira kerana XOX melakukan perkara ini pada waktu sekarang untuk meringankan beban kewangan mereka.

NST menyebut CEO XOX Ng Kok Heng menyatakan bahawa syarikat bergerak ke arah ini untuk membuka peluang kepada para pengusaha dan pemilik perniagaan kecil akses kepada modal dan mengembangkan perniagaan mereka.

XOX akan menggunakan 2.2 juta pangkalan pelanggannya untuk perniagaan dan asas pelanggan bertambah setiap hari. XOX pada tahun lalu telah menerbitkan Right issue dengan Warrant percuma bagi mengumpul sehingga RM66 juta bertujuan membiayai perkembangan perniagaan e-wallet dan SIM elektronik (e-SIM).

Syarikat telah memperuntukkan RM33 juta hasil yang diperoleh dari terbitan Right Issue untuk memperluas fungsi e-wallet dengan mengembangkan aplikasi mudah alih baru untuk menyokong pembayaran mikro, penerbitan Mastercard dan pemindahan e-money peer-to-peer.

Sebanyak RM15 juta diperuntukkan untuk mempeluaskan e-SIM sebagai alternatif kepada kad SIM tradisional.

Dalam satu kenyataan, Leung Hao, yang juga ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Brilliant (Hong Kong) Holdings Ltd menyatakan bahawa syarikat itu menjalin perkongsian dengan XOX untuk mendapatkan asas pelanggan yang kuat.

Dia mengatakan bahawa selain daripada lebih dari 2.2 juta pelanggan, XOX mempunyai infrastruktur yang kuat dalam saluran dan teknologi untuk mengembangkan pasaran yang relatif tidak terlindungi di Malaysia.

“Ini adalah peluang besar bagi Wetek untuk berkembang dalam perniagaan ini. Di peringkat global, industri pembiayaan mikro telah melayani 139.9 juta peminjam pada tahun 2018, dan 65 peratus peminjam pembiayaan mikro tinggal di kawasan luar bandar di mana perbankan dan pinjaman tradisional sukar atau mustahil.

Menurut Microfinance Barometer 2019, industri ini telah berkembang pada kadar tahunan 11.5 persen selama beberapa tahun terakhir dan diprojeksikan mencapai US $ 146.8 bilion pada tahun 2021, ”katanya.

“Pembiayaan mikro adalah strategi yang baik untuk mengisi eWallet dengan dana terutama dalam lingkungan yang mencabar penggunaan eWallet di seluruh negara. Setelah pelanggan eWallet mempunyai wang di ewallet, mereka dapat melakukan transaksi melalui ekologi Digital XOX, ”tambahnya.

Wetek berhasrat untuk menjadi peneraju pasaran pembiayaan mikro di Asia Tenggara dan mungkin akan berkembang di XOX untuk diperluaskan di rantau ini. Urusan bernilai RM1 billion ini pasti akan meningkatkan pendapatan XOX di masa hadapan.

Saham XOX didagangkan dengan sangat aktif hari ini dengan 622 juta saham bertukar tangan. Ia naik hingga setinggi 12.5 sen hari ini dan ditutup pada 10.5 sen.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.