Ancom Memberi Kejutan

0 253

Ancom Logistics Bhd (ALB), syarikat yang selalu memainkan peranan kedua di antara tiga entiti tersenarai di bawah perniagaan Datuk Siew Ka Wei, menarik perhatian minggu ini disebalik Corporate Exercise yang melibatkan S5 Holdings Inc.

Secara dasarnya, S5 mungkin terdengar seperti agensi perkhidmatan rahsia, seperti MI5 UK. S5 mungkin bukan dalam urusan pengintipan antarabangsa, tetapi memiliki satu sifat yang serupa – iaitu urusan keselamatan.

Melalui anak syarikat S5 Systems Sdn Bhd, perniagaan utamanya adalah penyediaan teknologi keselamatan.

Tidak asing lagi dengan sistem keselamatan dan biometrik nasional, yang menjadi pemilik Sistem National Foreigner Enforcement and Registration System yang dilaksanakan pada tahun 2011. S5 bukanlah nama baru dalam kancah korporat Malaysia. Ia dikatakan mempunyai kaitan baik dan mempunyai pemegang saham yang berpengaruh. Itulah sebabnya mengapa MyEG Capital Sdn Bhd bersedia membayar sejumlah RM90 juta untuk 10% saham syarikat itu, perjanjian yang diumumkan bulan lalu.

S5 dijangka menjadi peneraju utama untuk projek Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIIS) bernilai RM1.5 bilion. dalam kenyataan bursa saham minggu ini menunjukkan bahawa pihaknya sedang mencari penyenaraian melalui Ancom Logistics Bhd (ALB).

Corporate Exercise itu mengejutkan banyak pihak kerana S5 dikatakan mempunyai beberapa pemegang saham yang berpengaruh.

Pada hari Khamis, ALB yang disenaraikan di ACE Market mengatakan akan memperoleh S5 dari pemegang sahamnya yang ada, iaitu S7 Holdings Sdn Bhd, Merrington Assets Ltd, MY EG Capital Sdn Bhd dan Avocat Sdn Bhd.

Harga akan ditentukan kemudian setelah penilaian bebas adalah dilakukan pada S5. ALB akan mengeluarkan saham baru kepada vendor sebagai pembayaran, kata syarikat itu.

Untuk ini, ALB telah menandatangani perjanjian dengan empat pemegang saham S5. Sekiranya semua berjalan mengikut rancangan, vendor akan melancarkan tawaran umum wajib untuk saham yang tidak dimiliki di ALB setelah memenuhi semua syarat untuk S5 Holdings disenaraikan melalui exercise. Ia kemudian akan disusuli dengan Private Placement – langkah untuk menangani penyebaran saham awamnya untuk memenuhi syarat penyenaraian.

Corporate Exercise itu disusuli penstrukturan semula seluruh kumpulan yang dilakukan oleh syarikat induk ALB, Ancom Bhd, di mana perniagaan logistik dan pergudangan akan diserahkan kepada Nylex (Malaysia) Bhd. Nylex adalah anak syarikat Ancom dengan pegangan sebanyak 50.25%, yang juga memiliki 45.06 % Logistik Ancom.

Siew, memiliki kepentingan secara langsung 11.95% di Ancom, dengan 9.82% saham lainnya dipegang secara tidak langsung.

Para pemerhati menyatakan bahawa kerana hubungan politiknya, Siew dilantik sebagai pengerusi Tourism Malaysia pada tahun 2016.

Namun, berikutan perubahan pemerintahan pada tahun 2018, Siew disiasat pada awal 2019 berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa yang melibatkan kontrak kerajaan yang hanya diberikan sebelum Pilihan Raya Umum ke-14.

Menariknya, baru lima minggu yang lalu MyEG mengatakan bahawa ia membeli 10% saham S5 dari Merrington dengan harga RM90 juta.

Dikatakan penyelesaian dan sistem S5 adalah “pelengkap” kepada penawaran perkhidmatan sedia ada dan prospektif syarikat, terutama dalam ruang imigresen di Malaysia.

Pandangan di pasaran adalah bahawa MyEG, yang diasaskan bersama oleh Wong Thean Soon atau TS Wong, akan meningkatkan lagi sahamnya di S5.

MyEG, yang kini menyuntik 10% bloknya ke dalam ALB, mengatakan RTO yang dicadangkan adalah jalan untuk membuka pelaburan awalnya.

Perolehan 10% kepentingan MyEG  dalam S5 bulan lalu bernilai RM900 juta atau pada harga yang mendekati 14.2 kali ganda berdasarkan pendapatan S5.

Tetapi pengurus dana mengemukakan soalan ini:

“Mengapa memilih senarai pintu belakang (dari S5) dan bukannya penyenaraian langsung? Kecuali S5 tidak memenuhi rekod prestasi pendapatan untuk penyenaraian langsung? ”. S5 mempunyai aset bersih berjumlah RM21.7 juta dan mencatatkan keuntungan bersih RM63.4 juta untuk tahun kewangan berakhir 30 Jun 2019  (FY19), menurut data Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Dengan pengecualian FY17 di mana tidak ada rekod, data SSM menunjukkan bahawa S5 telah memperoleh keuntungan antara FY16-FY19, dengan pencapaian tertinggi pada FY18 bernilai RM108 juta.

Sebilangan pelabur bergegas membeli saham ALB setelah pengumuman rancangannya untuk membeli S5. Difahamkan, ini didorong oleh spekulasi bahawa S5 sedang dalam usaha memenangi projek NIIS bernilai berbilion-bilion ringgit pada masa akan datang.

Sejak harga penutupan pada hari Rabu 13 sen, saham ALB telah meningkat sekitar 220% untuk diperdagangkan pada 42.5 sen semalam.

Ini telah menjadikan Market Cap dari RM61.53 juta kepada RM201 juta, tetapi masih jauh untuk menghampiri penilaian indikatif S5 sebanyak RM900 juta.

Sebaliknya, saham Ancom dan Nylex tidak menarik minat pelabur berikutan pengumuman penstrukturan semula kumpulan.

Kembali ke ALB, mereka perlu mengeluarkan sejumlah besar saham baru untuk membayar S5. Lebih banyak saham perlu dikeluarkan atau dijual untuk memenuhi penyebaran saham awam ALB. Ini akan mengakibatkan pengurangan besar kepada pemegang sahamnya sekarang. Timbul tanda tanya mengenai siapa yang akan mengambil Private Placement yang dicadangkana dan berapa harganya.

Satu lagi masalah ialah pemegang saham disebalik Merrington, syarikat yang memiliki 10% di S5, masih menjadi misteri. Merrington juga menjual 10% di S5 kepada MyEG dengan harga RM90 juta.

Seorang pengurus dana mengatakan bahawa jika S5 disiarkan secara terbuka, senarai pemegang saham yang mendapat manfaat harus dibuat secara telus.

“Pelabur pada suatu ketika ingin mengetahui siapa  disebalik Merrington,” kata pengurus dana.

Pemegang saham Merrington disenaraikan sebagai Vent Millions Sdn Bhd dan Barolagun Sdn Bhd, sementara pengarahnya seperti yang dinyatakan kepada Bursa Malaysia adalah Rizwan Rasid dan Darul Ehsan Ahmad. Bagaimanapun, pemeriksaan lebih lanjut terhadap syarikat-syarikat ini yang memiliki Merrington tidak mendedahkan nama dan melibatkan entiti British Virgin Island (BVI).

Pemegang saham S7 Holdings, yang memiliki 76.38% daripada S5, adalah Syed Mohamad Hafiz Syed Razlan, Kamarul Baharin Ghazali dan Jennie Tan Jen Yih.

Bagi Avocat, satu-satunya pemegang saham dan pengarahnya ialah Lim Beng Guan, yang merupakan pengasas bersama ZJ Advisory Sdn Bhd. Lim juga merupakan pemegang saham majoriti Concrete Parade Sdn Bhd, yang memegang kepentingan 4.68% dalam Apex Equity Holdings Bhd.

Dari segi perniagaan, S5 sedang dalam proses penutupan operasi di Kazakhstan, berdasarkan pengajuan ALB ke bursa saham. Tetapi perniagaan penyediaan penyelesaian keselamatan nasional yang akan sangat diberi perhatian kerana pemenang untuk projek NIIS, yang dilaporkan menarik tawaran dari lebih 20 syarikat, masih belum diumumkan.

Tanpa sebarang keadaan yang tidak dijangka, RTO yang diusulkan diharap dapat diselesaikan dalam tempoh enam bulan dari tarikh perjanjian. S5 telah berusaha untuk diusulkan secara terbuka sejak empat tahun yang lalu.

Pada bulan Julai 2016, pembuat produk getah, Goodway Integrated Industries Bhd mencadangkan untuk membeli S5 Systems dengan harga RM900 juta. Harga beli akan dipengaruhi oleh penerbitan saham baru di Goodway yang tersenarai yang akan menyaksikan kemasukan pemegang saham utama S5.

Tetapi kira-kira tujuh bulan kemudian, perjanjian itu ditarik kerana “masa tambahan yang diperlukan untuk meningkatkan pendedahan dan memberikan maklumat yang diperlukan”. Dalam pengajuannya, Goodway mengatakan pihaknya juga telah sepakat dengan Maybank Investment Bank Bhd, bank yang terlibat dalam perjanjian itu, untuk menghentikan perkhidmatan yang terakhir sebagai penasihat utamanya dengan segera.

Seluruh mata sekarang akan melihat perincian perjanjian S5-ALB. Ini berkaitan dengan pendedahan yang diperlukan dan penilaian dibenarkan yang perlu memenuhi standard tinggi pengawal selia pasaran modal.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.