Duopharma – Malaysia Dijangka Memiliki Kemudahan Pengeluaran Biosimilar Pertama Pada Tahun 2024

0 86

Malaysia akan memiliki kemudahan pengeluaran biosimilar komersial pertama pada tahun 2024 melalui usaha sama yang melibatkan syarikat pelaburan impak yang disokong oleh Kerajaan, VentureTECH, Duopharma Biotech Bhd dan firma bioteknologi yang berpangkalan di Korea Selatan, PanGen Biotech Inc.

Syarikat-syarikat itu menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk mempermudah usaha kemudahan biosimilar di sini hari ini, disaksikan oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin.

Khairy berkata, pembangunan kemudahan biosimilar pertama di negara ini akan memberi rakyat Malaysia akses kepada rawatan yang lebih berpatutan terutama untuk penyakit kronik.

Ia juga dianggap tepat pada masanya kerana kebanyakan hak paten rawatan biologi dijadualkan berakhir dalam masa terdekat, katanya.

“Pasti kita ingin melihat sektor bioteknologi berkembang kerana dapat mempromosikan pelaburan dan, yang lebih penting, menjaga kesihatan kita,” katanya kepada pemberita selepas upacara menandatangani MoU.

Dia mengatakan terlalu mahal untuk memasuki sektor biologi tetapi bidang biosimilar mempunyai pintu masuk yang lebih mudah untuk Malaysia kerana ia akan menjimatkan kos penyelidikan.

Syarikat-syarikat itu, dalam satu kenyataan bersama hari ini, mengatakan VentureTECH akan melabur sebanyak RM15 juta dalam usaha sama itu bagi mewujudkan kemudahan pengeluaran dan menghasilkan ubat-ubatan biosimilar untuk memenuhi pasaran domestik dan eksport.

“Sebagai pelabur impak, VentureTECH diperlengkapkan dengan misi untuk mewujudkan impak sosio-ekonomi yang besar dan bermakna dalam setiap keputusan pelaburan kami, sambil memberikan penekanan yang sama pada pembangunan industri tempatan,” kata kenyataan itu.

Ia mengatakan beberapa kesan yang mungkin dikenal pasti dari sinergi itu termasuk menjana pekerjaan berkemahiran tinggi, meningkatkan permintaan bakat tempatan berkemahiran tinggi terutama dalam produk biofarmaseutikal bernilai tinggi dan mempromosikan penggunaan teknologi dalam menjadikan penjagaan kesihatan, terutama penyakit kronik yang memerlukan rawatan biosimilar yang lebih berpatutan kepada orang ramai, terutamanya kumpulan B40 dan M40.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.