LKL Merancang Private Placement Untuk Meningkatkan Sehingga RM45.45 Juta Pengembangan Modal

0 27

Pengilang aksesori perubatan LKL International Bhd merancang untuk mengumpulkan hingga RM45.45 juta melalui Private Placement untuk membiayai perbelanjaan modal (capex) dan pengembangannya.

Dalam pemfailan bursa, kumpulan itu mengumumkan bahawa mereka akan menyerahkan sehingga 85.76 juta saham atau 20% modal sahamnya kepada pelabur pihak ketiga yang akan dikenal pasti.

Hasil jangkaan akan diperolehi berdasarkan pada harga terbitan indikatif 53 sen sesaham. Harga terbitan sebenar saham placement akan ditentukan kemudian.

Dari hasil perincian, LKL menyatakan RM26.5 juta akan digunakan untuk menaiktaraf – termasuk membeli dua bangunan kilang baru dan memperluas pemilikan sekarang – sementara RM6 juta akan digunakan untuk pelaburan projek masa depan.

Kemudian RM5.59 juta akan digunakan untuk membayar pinjaman bank, sementara RM6.36 juta akan digunakan untuk modal kerja, dan RM1 juta untuk menampung anggaran kos penempatan.

Pada masa yang sama, kumpulan itu mengumumkan bahawa ia akan melaksanakan skim opsyen saham pekerja (ESOS) untuk pekerjanya yang berjumlah tidak lebih daripada 15% dari modal sahamnya.

Berikutan Private Placement dan ESOS, ia mengatakan modal sahamnya akan meningkat kepada 591.74 juta saham, daripada 428.80 juta saham sebelumnya.

Cadangan tersebut akan dibuat berdasarkan persetujuan bersama pemegang saham pada mesyuarat agung luar biasa yang akan datang.

Pada jam 3.18 petang, saham LKL naik 1.91% atau 1 sen pada 53.5 sen, bernilai sekitar RM229.41 juta. Ia menyaksikan sekitar 6.21 juta saham selesai diurusniaga.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.