Naim Holdings Menjual Tanah di Bintulu Dengan Harga RM340 Juta

0 70

Anak syarikat milik penuh Naim Holdings Bhd, Petrochemical Hub Sdn Bhd telah mengadakan perjanjian jual beli (SPA) dengan Sarawak Economic Development Corporation (SEDC) untuk cadangan pelupusan dua bidang tanah kosong dengan keluasan sekitar 405.6 hektar di Bintulu, Sarawak dengan harga RM340 juta.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat itu mengatakan tanah yang terletak di kawasan Perindustrian Kidurong terdiri dari dua bidang tanah yang berdekatan antara Bintulu Onshore Receiving Facility, Laut China Selatan, di sepanjang jalan menuju Kem PLKN Similajau dan The Petronas Gas Pipeline.

Pelupusan tanah tersebut kepada SEDC, sebuah agensi negeri, akan memungkinkan negeri memelopori pembangunan hub petrokimia di wilayah tersebut dan kesannya, akan memacu dan meningkatkan ekonomi negeri serta mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat, kata syarikat.

“Kumpulan itu juga meneroka pilihan alternatif untuk mengembangkan kawasan. Walaupun pilihan alternatif dapat memberikan pulangan yang lebih baik, tawaran dari pembeli akan memungkinkan kumpulan untuk membuka nilai langsung pelaburannya terhadap kawasan tersebut.”

pertimbangan pelupusan sebanyak RM340 juta adalah wajar dan berpatutan memandangkan pasaran terhad untuk sebidang tanah yang sebegitu besar, dengan mengambil kira lokasi dan nilai pasaran tanah tersebut, “katanya.

Walaupun dengan potongan sekitar 15 peratus dari nilai pasaran tanah, dengan keuntungan pelupusan yang dianggarkan berjumlah RM115.81 juta, ia tetap menunjukkan pulangan bersih tujuh peratus setahun yang munasabah terhadap pelaburan kumpulan itu.

“Pelupusan yang dicadangkan itu juga dapat menyediakan modal kerja untuk operasi kumpulan yang sediaada dan yang akan datang terutama dalam rencananya untuk mengembangkan sekitar 2,500 rumah pintar mampu milik dalam lima tahun ke depan sebagai sebahagian daripada rancangan besar 25 tahun untuk menyediakan satu juta rumah kepada masyarakat.

“Pada masa yang sama, untuk mengurangkan beberapa pinjaman kumpulan, dengan itu meningkatkan kedudukan kewangan kumpulan,” kata syarikat itu.

Ia mengatakan sebahagian daripada hasil dari cadangan pelupusan akan membolehkan syarikat membuat pembayaran dividen sebagai ganjaran kepada pemegang saham syarikat, kerana cadangan pelupusan itu dijangka selesai pada suku ketiga 2020 dengan anggaran keuntungan pro-forma bersih sebanyak RM115.81 juta, cadangan pelupusan itu diharapkan dapat memberi sumbangan positif kepada pendapatan tahun kewangan Naim yang berakhir pada 31 Disember 2020.

“Pelupusan yang dicadangkan tidak akan memberi kesan ketara ke atas pemegangan saham syarikat, “tambahnya.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.