PDZ, Sanichi Menjalin Usaha Sama Membina Hab Logistik E-Dagang di Johor

0 16

Syarikat perkapalan PDZ Holdings Bhd dan pembuat acuan ketepatan Sanichi Technology Bhd akan bekerjasama merancang, membangun dan menguruskan hab logistik e-dagang serantau seluas 94.7 hektar (ha) tanah di Desaru, Johor.

Kedua-dua syarikat yang disenaraikan itu mengatakan bahawa mereka telah membuat perjanjian kolaborasi yang akan membawa kepada pembentukan Special Purpose Vehicle (SPV) untuk melaksanakan projek tersebut.

“Tapak lokasi seluas 234 hektar yang disasarkan untuk hab logistik e-dagang bertujuan untuk memudahkan pemecahan pukal, pembungkusan dan pengedaran di seluruh rantau Asia Tenggara,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Dalam kerjasama itu, PDZ akan menyediakan kepakaran teknikal dalam pengurusan logistik untuk merancang dan melaksanakan platform digital automatik di samping infrastruktur teknologi maklumat dan komunikasi bertaraf dunia untuk memudahkan operasi hab logistik e-dagang.

Sanichi, syarikat kejuruteraan ketepatan dan pemaju hartanah, akan bertanggungjawab untuk memastikan kelulusan tapak dan permit dengan agensi kerajaan yang berkaitan, ditambah dengan merancang, membangun dan membina keseluruhan tapak seluas 94.7 hektar.

Mungkin ada pemegang taruh lain yang belum dikenal pasti terlibat dalam usaha tersebut, kata syarikat itu, sambil menambah bahawa mereka akan menyelesaikan senarai lengkap pihak berkepentingan dalam tempoh 90 hari dari pelaksanaan perjanjian bagi membentuk SPV untuk melaksanakan projek mega .

Kenyataan itu tidak memberikan anggaran kos untuk projek atau bagaimana ia akan dibiayai.

Kedua-dua syarikat mencatatkan kerugian pada tahun kewangan terakhir yang berakhir pada 31 Disember 2019.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.