Permaju – Stok Bernilai Dengan Potensi Meningkat Tiga Kali Ganda

0 42

Buy Call Permaju? Nah, sekarang ini tidak banyak penganalisis yang memberi tumpuan pada Permaju tetapi akan segera berada di bawah radar beberapa penganalisis dan pengurus dana.

Sebenarnya seorang pengurus dana yang saya temui baru-baru ini mengatakan bahawa dia telah didatangi oleh beberapa pelabur yang membincangkan potensi di Permaju Industries Bhd (Permaju).Nampaknya mereka mencari saham bernilai baik untuk dilaburkan dan Permaju muncul.

Permaju telah membuat beberapa perkembangan yang sangat menarik akhir-akhir ini tetapi sebelum saya membahasnya, mari kita bincangkan mengenai  kontrak yang diraih syarikat baru-baru ini.

Permaju, yang mengumpulkan dana melalui Rights Issue untuk pembangunan, telah memenangi kontrak pembinaan bernilai RM1.2 bilion dari pemaju terkemuka.

Kontrak ini adalah untuk membina lebih dari 7,000 unit pangsapuri selama enam hingga tujuh tahun di kawasan Seri Kembangan / Serdang. Ini dilaporkan oleh New Straits Times (NST), yang juga mengatakan keseluruhan projek akan menghasilkan kira-kira RM2.4 bilion nilai pembangunan kasar.

Tidak disebut mengenai jumlah pembinaan yang mungkin ada dalam projek tetapi struktur tertinggi adalah lebih dari 50 tingkat. Permaju akan melaksanakan kontrak pada struktur reka bentuk dan binaan.

Walaupun ini tidak cukup untuk membangkitkan selera pelabur, mari kita bincangkan perkembangan lain dalam syarikat ini dalam tiga bulan terakhir.

Permaju terlibat dalam perdagangan kenderaan bermotor, pembalakan, pembinaan, dan pembangunan hartanah dan telah mencari perniagaan baru untuk mempelbagaikan pendapatannya.

Pada 7 April, Permaju mengatakan pihaknya sedang terlibat di dalam industri pembotolan dan pengedaran Penaclo, produk sanitizer firma Hong Kong, untuk pasaran Asia Tenggara ketika wabak COVID-19.

Pada 28 April, Permaju menandatangani memorandum persefahaman dengan firma tempatan untuk menjual produk pembersih udara syarikat itu kepada pelanggannya di sektor automotif, disebabkan pertumbuhan permintaan produk yang pesat.

Bulan lalu, pihaknya memberitahu Bursa Malaysia bahawa ia telah menubuhkan sebuah syarikat Permaju Glove Sdn Bhd (PGSB) untuk menceburkan diri dalam perniagaan pembuatan sarung tangan.

Kegiatan utama PGSB yang dimaksudkan adalah untuk membuat, mengedar, membeli, menjual dan secara amnya menguruskan barang getah untuk tujuan perindustrian dan komersial dan barang dagangan lain yang berkaitan dengan setiap jenis dan keterangan, katanya.

Oleh itu, mengapa tidak melabur di kaunter ini yang dinilai rendah dan berpotensi besar untuk berkembang. Stock ini adalah salah satu saham paling murah dan paling rendah nilai di Bursa jika anda melihat potensi pendapatan dan ukuran aset mereka. Tidak lama lagi anda akan mendengar pengurus dana atau pelabur tempatan atau asing melabur di syarikat tersebut. Beli apabila harganya murah dan jual apabila anda memperoleh lebih dari 10 peratus atau 30 peratus.

Tetapi jika anda fikir saham ini akan meningkat dua kali ganda tidak lama lagi, maka simpan sebagai pelaburan jangka panjang.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.