Boustead Melancarkan Plan Transformasi

0 57

Boustead Holdings Bhd telah melancarkan program transformasi tiga tahun untuk memperkuat prospeknya dan mengukuhkan nilainya.

Konglomerat itu menyatakan program itu merangkumi 20 inisiatif yang akan mengubah Boustead menjadi organisasi berprestasi tinggi dan berkesinambungan.

“Fasa pertama dari Rencana Transformasi yang telah kami jalankan bertujuan untuk membina semula Boustead dan anak syarikatnya bagi mengoptimumkan nilai.

“Ini memungkinkan kita untuk terus bertahan dalam menghadapi cabaran yang mendatang,” kata Pengerusi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dalam satu kenyataan.

Mohamed Khaled menyatakan  program transformasi akan memperkuatkan asas kumpulan dan rangka tindakan yang kukuh untuk memacu Boustead dalam tiga tahun ke depan.

“Kami yakin bahawa kami akan dapat bertahan mengharungi waktu yang mencabar ini dan muncul sebagai organisasi yang semakin kuat.

“Kami berdedikasi untuk menegakkan kepercayaan para pemegang saham kami dan ini adalah sebahagian daripada komitmen jangka panjang kami untuk mencipta nilai yang lebih besar.

“Ini akan membolehkan kita memberikan pulangan yang konsisten dan lebih lestari kepada pemegang saham kita, terutamanya pemegang saham majoriti Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) yang kemudiannya akan memberi kesan positif kepada anggota tentera yang telah bersara yang mendapat keuntungan daripada dividen kita,” katanya.

Selain itu, Boustead adalah sasaran penswastaan ​​pemegang saham majoritinya LTAT, yang merupakan cadangan yang belum dimuktamadkan pada 80 sen sesaham.

Boustead adalah syarikat yang dinaungi LTAT, yang mengendalikan beberapa syarikat termasuk Boustead Plantations Bhd, Affin Holdings Bhd dan Pharmaniaga Bhd. LTAT memiliki 59% kepentingan dalam Boustead.

Untuk tiga bulan pertama yang berakhir pada 31 Mac, Boustead mencatatkan kerugian lebih besar sebanyak RM73.1 juta berbanding kerugian RM22.4 juta tahun sebelumnya ketika kumpulan itu mendapat serangan wabak coronavirus (Covid-19).

Boustead menyatakan perniagaan mereka dalam industri hotel, industri berat, hartanah dan stesen minyak terkesan akibat perintah kawalan pergerakan kerana urusan perniagaan dan aktiviti isirumah dibekukan untuk membendung penyebaran Covid-19.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.