Industri Minyak Sawit Malaysia Perlu Fokus Pada Peningkatan Hasil, Kata CEO MPOA

0 20

Industri kelapa sawit Malaysia perlu memberi tumpuan untuk meningkatkan hasil agar sentiasa berdaya saing.

Dalam panel perbincangan mengenai minyak sawit semasa sesi kedua persidangan maya Invest Malaysia 2020, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) Datuk Mohd Nageeb Abdul Wahab menyatakan bahawa hasil industri telah mengalami kemerosotan.

Kekurangan pekerja, keadaan cuaca yang melampau dan kemerosotan tanah di Malaysia telah mempengaruhi hasil, jelasnya.

Secara khusus, mengenai masalah buruh sahaja, Nageeb mengatakan sebelum Covid-19, industri ini kekurangan 36.000 pekerja sehingga mengakibatkan kekurangan hasil 10% hingga 25%. Menurutnya, 84% pekerja ladang adalah warganegara asing.

Beliau menambah bahawa persepsi negatif terhadap minyak sawit juga menyumbang kepada cabaran industri.

“Selepas pelancongan, kami adalah majikan terbesar, menghasilkan 5% daripada KDNK. Industri ini penuh dengan cabaran dan rintangan, dan kita harus melihat sesuatu secara berbeza, ”katanya.

Nageeb menyatakan, seluas 6.5 juta hektar tanah perladangan di Malaysia yang terhad pada tahun 2025, tumpuan perlu diberikan pada peningkatan hasil, dan mendapatkan lebih banyak tanaman di wilayah yang sama.

Dia menambah industri harus melihat “quantum leap technologies”  untuk melangkah lebih jauh, mencatat bahawa perkara ini harus dilakukan dengan kerjasama kerajaan.

Dengan demikian, dia meyatakan pekebun Malaysia harus melihat secara automatis, berpendapat bahawa “kita sudah mulai kehilangan keunggulan kita” dibandingkan dengan negara pengeluar minyak sawit lain. Oleh itu, dia menjelaskan masih belum ada penyelesaian yang boleh digunakan secara komersial untuk mengautomasikan penuaian tandan buah segar dari pokok kelapa sawit.

Dari segi harga, Nageeb berpendapat bahawa harga minyak sawit mentah (CPO) rata-rata dari RM2,400 hingga RM2,500 satu tan untuk tahun 2020 adalah selesa bagi kebanyakan pemain industri – termasuk pekebun kecil.

Ini adalah kos penjualan bagi pemain industri yang paling cekap dengan harga RM1,500 hingga RM1,600 satu tan. Dari segi pengeluaran, dia tidak menjangkakan ia akan melebihi jumlah pada tahun 2019 iaitu 19.5 juta tan .

Beliau menyatakan akan ada permintaan jangka panjang untuk minyak sawit memandangkan banyak penggunaannya dalam makanan. Selain itu, peningkatan mandat biodiesel akan menambah penggunaan domestik – kerana hanya 10% kenaikan mandat biodiesel akan memakan 500,000 tan CPO.

Dengan demikian, kerajaan perlu melihat penetapan keseimbangan dana untuk mensubsidi mandat biofuel di negara ini.

“Kami tidak cukup agresif jika dibandingkan dengan Indonesia [mandat biofuel Indonesia]. Kita perlu mengikutinya, ”katanya.

Dalam wishlist beliau untuk Belanjawan 2021, dia menyatakan kerajaan perlu mengkaji struktur pajakan dan membuat “perubahan radikal”.

Kerajaan perlu melihat polisi buruh, terutama dalam hal tenaga kerja asing. Dia menyatakan bahawa walaupun automasi harus menjadi tujuan jangka panjang, kelangsungan industri kelapa sawit Malaysia bergantung pada ketersediaan tenaga kerja.

Untuk mengubah persepsi terhadap minyak sawit, Nageeb menyatakan bahawa keterlibatan industri dengan masyarakat perlu ditingkatkan, sambil menambah bahawa sehingga industri dapat menunjukkan bukti kelestariannya dengan cara yang bermakna, persepsi negatif ini akan berterusan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.