Kegiatan M&A Perladangan Malaysia Hampir Mencecah RM1b Dalam 1H Kerana Kekurangan Tanah, Kata Maybank Investment Bank

0 75

Aktiviti Merger and acquisition (M&A) di ladang-ladang Malaysia berjumlah hampir RM1 bilion pada separuh pertama tahun ini (1H20) sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan tanah, kata Maybank Investment Bank.

Dalam catatannya hari ini, penganalisisnya Ong Chee Ting menyatakan penanaman baru semakin perlahan secara drastik dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana kes pelaburan yang lemah dan kekurangan rizab yang dapat ditanam.

“Komitmen mengenai ‘NDPE’ (tidak ada penebangan hutan, tidak ada penanaman baru di gambut dan tidak ada eksploitasi) peladang sedia ada  juga bererti percanggahan pendapat yang semakin meningkat terhadap ladang terbiar untuk penanaman  semula.”

Selanjutnya, anggota RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) berdepan proses yang semakin berat untuk mematuhi NPP RSPO (prosedur penanaman baru) mengenai pembangunan ladang hijau yang mungkin memakan masa hingga tiga tahun sebelum sebarang penanaman dapat dilakukan (iaitu memakan masa dengan hasil yang tidak pasti), “katanya.

Dia juga menambah bahawa rakyat Malaysia dan kerajaan Indonesia telah memutuskan untuk mengehadkan tanah yang tersedia untuk pengembangan kelapa sawit, yang menyumbang kepada kekurangan tanah untuk perladangan.

Ong juga menyatakan bahawa terdapat lima transaksi sahaja selama 1H yang berjumlah RM647 juta, melebihi nilai transaksi 2019 sebanyak RM528 juta.

Angka M&A  itu akan mencecah RM1 bilion sekiranya cadangan Kuala Lumpur Kepong Bhd (KLK) untuk memperoleh 60% saham ekuiti di PT Pinang Witmas Sejati (PTPWS), Indonesia dari Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak dengan harga RM342 juta pada bulan April dimasukkan.

PTPWS memiliki 14.980 hektar tanah di Sumatera Selatan.

Cadangan pemerolehan KLK juga merupakan tanda bahawa minat terhadap tanah telah meluas ke Indonesia, kata Ong.

“Sejak 2012, jumlah urus niaga yang berkaitan dengan perladangan M&A di Malaysia berjumlah RM14.3 bilion (ini tidak termasuk dua IPO utama [iaitu FGV Holdings Bhd dan Boustead Plantations Bhd] yang mengumpulkan sejumlah RM10.8 bilion tunai pada 2012-2014). Urus niaga secara purata RM1.7 bilion setahun sejak 2012, “katanya.

Ong melihat bahawa aktiviti M&A akan terus kukuh hingga 2H20 dan 2021 kerana beberapa syarikat telah secara terbuka menyatakan niat mereka untuk menyusun semula strategi.

Sebagai contoh, Lembaga TH Plantations Bhd telah mengenal pasti aset bernilai RM1 bilion untuk dijual agar dilupuskan. Sementara itu, TDM Bhd menjual dua anak syarikatnya di Indonesia – dengan keluasan ladang kelapa sawit seluas 10,727 hektar – setelah menerima tawaran RM210 juta pada bulan Februari.

Penganalisis menyatakan bahawa walaupun setelah penjualan tanah bernilai RM279 juta pada suku pertama tahun 2020, Sime Darby Plantation Bhd masih menyasarkan untuk menjual tanah bernilai lebih dari RM1 bilion dan sebanyak RM500 juta aset bukan teras, bukan strategik pada tahun 2020 hingga 2021 untuk mengurangkan pinjamannya.

Dia juga tidak menolak kemungkinan IJM Corp Bhd meletakkan 56% sahamnya di IJM Plantations Bhd untuk dijual lagi jika harganya tepat.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif FGV Holdings Bhd, Datuk Haris Fadzillah Hassan dalam wawancara pada November lalu mengatakan bahwa pihaknya menyenaraikan ladang-ladang Asia Plantations dan Trurich Resources di Indonesia untuk dijual.

Dia juga menyatakan bahawa Boustead Plantations mampu menjual beberapa ladang bukan strategik tetapi bernilai yang tidak lagi ekonomik untuk beroperasi sebagai ladang kelapa sawit, seperti baki 274 hektar di Balau Estate di Semenyih, bersebelahan dengan Universiti Nottingham Malaysia.

Ong menyatakan bahawa kebanyakan peladang Malaysia masih mencari peluang pemerolehan upstream, seperti IOI Corp Bhd, yang memperuntukkan wang tunai RM1 bilion untuk peluang M&A serantau, dan Sime Darby Plantation, yang membuka peluang di Afrika Barat.

Selain itu, dia tidak menolak kemungkinan Hap Seng Plantations Holdings Bhd mengintai peluang lain setelah gagal membeli 55% saham di Kretam Holdings Bhd dengan harga RM1.1 bilion pada tahun 2018.

“Dipersiapkan dengan wang tunai RM84 juta dan dana pemegang saham RM1.63 bilion (pada 31 Mac 2020), [Hap Seng Plantations] memiliki kemampuan untuk bersiap sedia untuk membuat perolehan, “katanya.

Pemacuan kolektif industri telah meningkat kepada 38.6% pada akhir bulan Mac dari 8% satu dekad yang lalu, dengan tahap semasa tetap terkawal dan masih kondusif untuk aktiviti P&A yang lebih kecil.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.