SCIB Bakal Muncul Sebagai Kuda Hitam Dalam Tema Pembinaan Sarawak

0 35

Berkemungkin ada “pertumbuhan berimpak tinggi” untuk Sarawak Consolidated Industries Bhd (SCIB) ketika meneroka ke pasaran baharu antarabangsa  dan memperkuatkan posisinya di dalam pasaran domestik, kata Kenanga Investment Bank Research.

Badan penyelidikan menyatakan SCIB boleh menjadi kuda hitam yang berpotensi dalam tema pembinaan Sarawak.

“Dengan pilihan raya negeri Sarawak yang akan datang pada tahun 2021 dan anggaran perbelanjaan negeri yang berpotensi, SCIB bakal menjadi kuda hitam dalam sektor pembinaan negeri ini, bersaing dengan nama-nama yang lebih besar seperti CMS, Naim dan HSL,” katanya.

SCIB, yang dikatakan telah mengemukakan tender untuk pelbagai projek infrastruktur Sarawak, seperti sistem bangunan perindustrian terbesar dan pengeluar konkrit pracetak di Malaysia Timur, yang memberikan kelebihan tambahan daripada pemain tempatan yang lain.

Kenanga meletakkan cadangan “beli” untuk SCIB dengan fair value RM3.90.

Di antara perkembangan penting, pengasas Serba Dinamik Bhd, Datuk Mohd Abdul Karim Abdullah tahun lalu muncul sebagai pemegang saham terbesar SCIB dengan pegangan 38.3%. Karim dapat membantu kumpulan itu dalam urusan landing contract dan membuat track record awal, kata Kenanga.

“dalam masa yang sama dengan kemunculan pemegang saham dan pengurusan utama baru, syarikat itu kini memperkuatkan perniagaan pembinaannya, dan menetapkan sasaran pertumbuhan yang sangat bermatlamat tinggi, bertujuan untuk memperoleh pesanan RM1.5b pada akhir TK20, “katanya.

SCIB bertujuan untuk menembusi pasaran baharu luar negeri  seperti Timur Tengah dan Indonesia serta di Malaysia, terutama Sarawak. Pasaran ini dianggap sebagai pasaran kuat Serba Dinamik, terutama Timur Tengah, yang merupakan penyumbang terbesar kumpulan ini. Serba Dinamik juga dapat melakukan subkontrak kepada SCIB dalam waktu dekat setelah mendapat mandat untuk urus niaga pihak berkaitan dari pemegang saham masing-masing, kata Kenanga.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.