Telco Besar China dan XOX Menjalin Kerjasama 5G Bernilai RM10 Billion?

0 290

Penyedia telekomunikasi besar (telco) dari China dipercayai sedang melakukan perancangan dengan XOX Bhd untuk membina rangkaian mudah alih tanpa wayar generasi kelima (5G) di Malaysia, dengan pelaburan sehingga RM10 bilion.

Sumber mengenai perkara itu menyatakan bahawa kesepakatan itu dibiayai oleh venture capitalist yang berpangkalan di China dan XOX akan menerima Letter of Intent (LoI) bulan ini.

Pegawai dari XOX tidak dapat dihubungi pada sidang akhbar.

Difahamkan, telco China akan melabur dalam infrastruktur untuk melancarkan 5G seawal tahun depan.

terdapat lima nama syarikat telekomunikasi yang telah diketahui, termasuk Huawai dan China Mobile.

5G adalah standard tanpa wayar global baharu selepas rangkaian 1G, 2G, 3G, dan 4G.

5G membolehkan rangkaian baru yang direka untuk menghubungkan hampir semua orang dan semua perkara termasuk mesin, objek, dan peranti.

Amerika Syarikat, China dan Korea Selatan, merintis dunia dalam membangun dan menggunakan teknologi 5G.

Beberapa syarikat utama dalam pasaran infrastruktur 5G termasuk Qualcomm, Samsung, Huawei, Verizon Communications, Cisco, AT & T, ZTE, dan China Mobile.

Saham XOX didagangkan tinggi pada hari Jumaat, melonjak 47.83 peratus untuk mencapai paras tinggi empat tahun 17 sen pada sesi dagangan petang setelah mengumumkan perkongsian kewangan mikro dengan Wetek Technology (M) Sdn Bhd.

Saham ditutup 15 sen, menjadikan Market Cap sekitar RM204 juta.

Ia juga merupakan saham paling aktif di Bursa Malaysia dengan sekitar 824.3 juta saham didagangkan, mewakili peningkatan besar berbanding jumlah dagangan purata 200 hari sebanyak 31.52 juta.

Pada hari Jumaat, XOX menyatakan anak syarikatnya XOX Media Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian dengan Wetek, untuk memberikan pembiayaan mikro berjumlah RM1 billion kepada 2.2 juta pelanggannya yang ada di Malaysia.

Perkhidmatan ini akan diperluas kepada individu dan perniagaan kecil tanpa akses ke perbankan konvensional dan perkhidmatan yang berkaitan dengan mengisi eWallet XOX untuk digunakan di Pasaran Digital XOX.

Ketua Pegawai Eksekutif XOX Ng Kok Hen telah memberitahu New Straits Times bahawa tahap kedua juga ada dalam rancangan itu dan ia akan dilaksanakan setelah kejayaan pengambilalihan RM1 billion terawal.

Pengarah Wetek, Howard Leung Hao, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Brilliant (Hong Kong) Holdings Ltd, menyatakan syarikat itu telah menjalin kerjasama dengan XOX untuk mendapatkan asas pelanggan yang kuat.

Pengarah Wetek yang lain ialah Liang Zeng, yang merupakan usahawan internet dan venture capitalist.

Tidak jelas sama ada Liang Zeng dan Leung Hao yang membincangkan perjanjian 5G antara telco China dan XOX.

Liang Zeng melabur dan membangunkan syarikat dalam pemasaran digital, kecerdasan buatan dan perkhidmatan perusahaan.

Beliau pernah memegang jawatan sebagai Naib Presiden Kanan (VP) Kingdee International Software Group, VP Microsoft Greater China, dan terbaru, VP Baidu Inc. dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Nuomi.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.