Careplus Membeli Syarikat Pemaju Hartanah, Menukar Hotel dan Kedai Menjadi Asrama Pekerja

0 46

Careplus Group Bhd membeli 90% kepentingan dalam firma pemaju hartanah dengan wang tunai RM3.42 juta, yang akan menyaksikan kumpulan itu menggabungkan asrama pekerjanya ke lokasi pusat. 

Ini akan dilakukan dengan menukar hartanah hotel dan kedai pemaju di Seremban menjadi asrama. 

Kumpulan itu memberitahu Bursa Malaysia dalam kenyataan hari ini bahawa ini adalah untuk membolehkan pengurusan yang cekap dan kemudahan pentadbiran. Harga pembelian akan dibiayai melalui dana hasil dalaman. 

Hari ini, Careplus dan Tang Kin San telah menandatangani perjanjian pemerolehan saham bersyarat (SAA) dengan pemegang saham Centro Heights Sdn Bhd – iaitu Chang Keng Chiang, Chang Sze Wei dan Chang Kai Ping – untuk pemerolehan tersebut. 

Pengambilalihan itu, yang akan diselesaikan pada suku keempat tahun ini, akan menyaksikan Careplus memiliki 90% saham di Centro Heights, sementara 10% selebihnya akan dimiliki oleh Tang. 

Setelah menyelesaikan pengambilalihan yang dicadangkan, Tang akan dilantik untuk menerajui pengurusan Centro Heights, untuk memanfaatkan kepakarannya dalam menguruskan asrama. 

Secara berasingan, Careplus telah mengadakan perjanjian komitmen dan pilihan dengan Tang, di mana pembuat sarung tangan tersebut telah bersetuju untuk memberikan pilihan kepada Tang untuk membeli hingga 20% dari modal saham terbitan Centro Heights. 

Sekiranya call option dilaksanakan sepenuhnya oleh Tang, kepentingan ekuiti Careplus di Centro Heights akan menyusut menjadi 70%. 

Careplus menyatakan bahawa call option boleh dilaksanakan dalam satu atau beberapa tahap dalam tempoh lima tahun dari selesainya cadangan pemerolehan. Harga pelaksanaan yang perlu dibayar untuk saham opsyen adalah RM1 sesaham. 

Centro Heights terlibat dalam perniagaan pemaju hartanah dan pegangan pelaburan. Pada masa ini, Centro memiliki sebuah hotel di Seremban. Sebagai tambahan, Centro akan memperoleh satu unit pejabat kedai dua tingkat, berukuran 164 meter persegi di Seremban. 

Peningkatan saham sarung tangan getah sewaktu wabak Covid-19 meningkatkan saham Careplus ke paras tertinggi bertahun-tahun. 

Sejak itu saham terus meningkat melebihi 1,000% daripada 16 sen pada 31 Disember 2019 hingga ditutup hari ini pada RM1.89, menjadikan market cap sebanyak RM1.02 bilion. Sebanyak 24.05 juta saham telah didagangkan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.