Microlink Bekerjasama Dengan Scicom Membida Projek E-Government Solution

0 43

Microlink Solutions Bhd bekerjasama dengan Scicom (MSC) Bhd untuk secara kolektif membida projek e-government solution.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, Microlink menyatakan pihaknya telah menandatangani perjanjian usaha sama dengan Scicom untuk mengambil alih 50% saham Asian Contact Solutions Sdn Bhd milik Scicom dengan harga RM5,000, yang akan dibiayai dengan dana dalaman.

Perniagaan teras syarikat usaha sama (JV) adalah penyediaan penyelesaian dan perkhidmatan e-kerajaan yang merangkumi reka bentuk, pengembangan, pelaksanaan, operasi dan penyelenggaraan perisian dan penyediaan perkhidmatan sokongan yang berkaitan.

Microlink dan Scicom masing-masing akan memegang 5,000 saham, dengan Microlink membiayai pemerolehan melalui dana dalaman.

Microlink mengatakan kedua-dua firma teknologi itu berusaha memanfaatkan kemahiran, kepakaran, pengalaman dan kemampuan satu sama lain untuk kepentingan syarikat usaha sama tersebut.

Khususnya, Scicom mempunyai pengalaman dalam perkhidmatan penyelesaian e-kerajaan, di samping perkhidmatan sumber luar proses perniagaan, perkhidmatan penyelesaian e-dagang dan pemasaran digital dan perkhidmatan pendidikan.

Microlink mengatakan perjanjian itu selaras dengan objektifnya untuk mencari pelbagai pakatan strategik dan perkongsian untuk faedah sinergi dan percaya JV ini dapat membuka jalan untuk kolaborasi masa depan dengan Scicom.

Pengumuman itu dibuat setelah Microlink dikenakan tindakan UMA oleh bursa tempatan pada 14 Julai, pada hari yang sama harga sahamnya melonjak 28.89% atau 39 sen ke paras tertinggi empat tahun pada RM1.74.

Sebagai tindak balas, Microlink mengatakan kumpulan itu berada di peringkat akhir perundingan untuk usaha sama berpotensi (JV) dengan syarikat lain.

Saham Microlink Solutions Bhd ditutup enam sen atau 3.43% lebih rendah hari ini pada RM1.69, menjadikan market cap sebanyak RM311.14 juta. Setakat tahun ini, harga saham Microlink mencapai hampir dua kali ganda berbanding ketika ia didagangkan pada 87.5 sen.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.