Peterlabs Holdings Menceburkan Diri Dalam Pengedaran Barang Pengguna

0 7

Pembuat dan pengedar produk kesihatan haiwan Peterlabs Holdings Bhd (PHB) menyatakan pihaknya berusaha untuk mengedar barang pengguna, melalui pemerolehan 60% saham dalam Thye On Tong Trading Sdn Bhd (TOT). 

Dalam pemfailan bursa hari ini, syarikat itu menyatakan pertimbangan pembelian RM10.8 juta untuk kepentingan tersebut akan dipenuhi melalui pembayaran tunai RM3 juta dan penerbitan 39 juta saham PHB baru pada 20 sen sesaham. 

TOT secara amnya terlibat dalam pengedaran barang pengguna selama 33 tahun, mulai dari perawatan di rumah, perawatan mulut, produk penjagaan bayi dan perawatan wanita, hingga susu tepung bayi dan produk bijirin. 

Ibu pejabatnya terletak di Senawang, Seremban dengan cawangan di Durian Tunggal, Melaka. Ia juga mengendalikan gudang seluas 1.5 ekar dan kapasiti penyimpanan 3,000 palet. 

Beberapa syarat penting dalam perjanjian pembelian memerlukan TOT memberikan PHB sekurang-kurangnya RM4.5 juta jaminan keuntungan untuk tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Disember 2021 dan 31 Dis 2022.

Mengenai alasan pemerolehan tersebut, PHB menyatakan bahawa perjanjian itu akan memungkinkannya untuk memperluaskan rangkaian produknya dan memberikan aliran pendapatan tambahan. 

Perjanjian itu dijangka selesai pada suku keempat tahun ini, tambahnya. 

Saham di Peterlabs ditutup empat sen atau 13.56% lebih rendah pada 25.5 sen, memberikan market cap kepada kumpulan sebanyak RM55 juta. Setakat ini, stok telah meningkat sebanyak 24.4%.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.