Xidelang Merancang Pengurangan Nilai Setara, ESOS

0 10

Xidelang Holdings Ltd bercadang mengurangkan nilai nominal dengan membatalkan 3.9 sen AS daripada nilai tara setiap saham terbitan dan belum diterbitkan yang masing-masing empat sen AS, untuk memudahkan pelaksanaan skim opsyen saham pekerja (ESOS). 

Dalam pemfailan bursa hari ini, pengeluar kasut kasual dan kasut sukan yang berpangkalan di China mengatakan pada 15 Julai, harga penutupnya adalah enam sen atau 1.4 sen AS, yang pada potongan sekitar 65% daripada nilai tara yang ada. 

“Pengurangan nilai tara yang diusulkan adalah untuk memudahkan syarikat untuk lebih sejajar dengan rejim tanpa nilai nominal yang diadaptasi di Malaysia, berdasarkan Akta Syarikat Malaysia,” katanya. 

Menurut Akta Syarikat 2016, yang mula berkuatkuasa pada tahun 2017, semua saham syarikat yang diterbitkan sebelum atau pada saat Akta dimulakan, tidak lagi mempunyai nilai nominal.

Mengenai ESOS, Xidelang mengatakan ia akan melibatkan sehingga 15% daripada modal terbitan dan berbayar untuk pengarah dan pekerja syarikat dan anak syarikatnya yang layak. 

Latihan korporat memerlukan persetujuan Bursa Securities, dan juga persetujuan pemegang saham pada mesyuarat agung khas yang akan diadakan. 

Para pengarah Xidelang menjangkakan cadangan tersebut akan diselesaikan pada suku ketiga 2020.

Harga saham syarikat ditutup tidak berubah pada enam sen hari ini, menjadikan market cap sebanyak RM108.29 juta. Sebanyak 45.66 juta saham didagangkan. Setakat tahun ini, stok telah jatuh 50% daripada 12 sen pada 31 Disember 2019.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.