India Akan Kekal Sebagai Pembeli Minyak Sawit, Tetapi Malaysia Jangan Cepat Berpuas Hati

0 31

India akan kekal sebagai destinasi eksport utama bagi pengeluar minyak sawit terbesar di dunia – Indonesia dan Malaysia – untuk jangka masa yang akan datang memandangkan masa yang diambil untuk India meningkatkan sektor pertaniannya dan dimodenkan, pemilik dan pengasas bersama Palm Oil Analytics, Dr Sathia Varqa berkata. 

Katanya, sektor pertanian negara sangat bergantung pada hujan untuk tanaman.

“Sawit memerlukan banyak hujan untuk mendapatkan hasil yang optimum dan ketiadaan hujan selama lebih dari dua bulan akan sangat mengurangkan hasil. Ini akan meningkatkan kos pengeluaran, ”katanya kepada Bernama. 

Sathia juga menyatakan bahawa India akan menempuh jalan sukar memandangkan kebergantungan yang tinggi terhadap import yang berharga berbilion-bilion dolar AS, dan kenyataan dari Perdana Menteri itu mencerminkan desakan kerana defisit besar yang dihadapi oleh negara dari cabaran ekonomi yang semakin buruk oleh wabak Covid-19.

“Tetapi yang paling penting, Malaysia tidak boleh berpuas hati dan perlu terus memperluas kehadiran pasarannya saat ini, membuat perjanjian dua hala, mengukuhkan penyelidikan dan meningkatkan kolaborasi,” tegasnya.

Semalam, Bernama melaporkan bahawa Perdana Menteri India Narendra Modi telah meminta petani di negara-negara timur laut negara itu untuk mempeluaskan perladangan kelapa sawit bagi memberi khidmat “pasaran terjamin” untuk komoditi yang diimport.

Beliau diberi nasihat oleh para saintis dan ahli ekonomi pertanian mengenai potensi perladangan kelapa sawit di wilayah timur laut yang akan membantu India mendorong kemandirian.

“Saya meminta semua pemerintah negara bahagian [di timur laut] untuk mengembangkan misi kelapa sawit di negeri masing-masing,” kata Modi melalui sidang video untuk meletakkan batu asas bagi projek pembekalan air di negeri Manipur.

The Solvent Extractors ‘Association (SEA), sebuah kumpulan perdagangan India yang mewakili penghancur biji minyak, memuji kenyataan Modi, mengatakan bahawa ia akan mengurangkan import.

Presiden SEA Atul Chaturvedi menyatakan, kawasan yang berpotensi untuk perladangan kelapa sawit akan bertambah kerana masalah ini telah mendapat perhatian di peringkat tertinggi kerajaan.

India telah mengenal pasti sekitar dua juta hektar tanah yang sesuai untuk penanaman kelapa sawit. Ini dapat menghasilkan sehingga lapan juta tan minyak sawit.

Antara negeri yang telah dikenal pasti ialah Arunachal Pradesh, Assam dan Mizoram di timur laut.

Sementara itu, Ketua Pengarah Lembaga Kelapa Sawit Malaysia (MPOB) Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata, sementara Malaysia berharap bahawa India akan terus membeli minyak sawitnya, negara itu juga akan dengan senang hati membantu kerajaan India secara teknikal dalam usahanya untuk menanam kelapa sawit .

Ahmad Parveez, bagaimanapun, mengatakan bahawa keadaan iklim di India dapat menjadikan usahanya untuk meningkatkan produktiviti minyak sawit sebagai cabaran sebenar.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.