MPOC Menggesa Pengeksport Minyak Sawit Memasuki Pasaran Romania

0 15

Pengeksport minyak sawit Malaysia harus memanfaatkan peluang pasaran di Romania, dengan pengeluaran biji benih bunga matahari yang menurun, peningkatan penggunaan minyak dan lemak dan kekurangan kemudahan penyimpanan yang mencukupi, kata Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC). 

Romania menghasilkan lebih daripada 700,000 metrik tan (MT) minyak dan lemak setiap tahun, dengan minyak bunga matahari  merangkumi 65% atau 500,000 MT dari jumlah pengeluaran. Negara ini merupakan pengeluar biji benih bunga matahari  terbesar di Kesatuan Eropah. 

Namun, pengeluaran biji benih bunga matahari di negara ini dianggarkan akan menurun sebanyak 13% pada tahun 2020/21 disebabkan oleh margin keuntungan yang lebih rendah dan penggiliran tanaman, dibandingkan dengan pengembangan 26% pada tahun 2019/20, kata MPOC. 

“Dengan pandangan bahawa penghasilan biji benih mungkin lebih rendah tahun ini, kemungkinan besar Romania akan mengimport lebih banyak minyak sayuran pada tahun 2020.

” Purata import tahunan mereka adalah 270,000 MT dan pada tahun 2020 dapat mencapai 300,000 MT. Ini memberi peluang hebat bagi minyak Malaysia untuk memperluas kehadirannya di dalam negara melalui pemasaran, ”kata MPOC di laman webnya. 

MPOC menyatakan Romania menggunakan 650,000 MT minyak dan lemak, dengan minyak bunga matahari dan minyak rapeseed  merupakan makanan utama, menyumbang 62% daripada jumlah penggunaan. 

Penggunaan di negara ini dijangka mencapai 642,000 MT tahun ini daripada 637,100 MT tahun lalu dan 531,900 MT pada tahun 2015. Kelapa sawit adalah minyak sayuran ketiga yang paling banyak digunakan di belakang minyak bunga matahari dan minyak rapeseed. 

MPOC menyatkan hampir semua minyak sawit yang diimport di Romania habis digunakan dan tidak ada stok pengangkut, yang menunjukkan bahawa negara itu mempunyai kemudahan penyimpanan yang terhad dan hanya akan membeli apa yang diperlukan. 

Walaupun menjadi pengeksport bersih, Romania masih mengimport lebih daripada 110,000 MT minyak dan lemak. Minyak sawit mendahului senarai minyak yang diimport dengan import tahunan hampir 60,000 MT, menjadikannya sedikit lebih daripada 50% daripada jumlah import.

Import minyak sawit Romania merangkumi antara 20% dan 25% dari jumlah minyak dan lemak yang diimport ke negara ini setiap tahun, dan 80% minyak sawit yang diimport adalah melalui Belanda dengan selebihnya dari Malaysia. 

Pada tahun 2019, Malaysia mengeksport 12,104 MT minyak sawit bernilai RM37.14 juta. Refined, bleached and deodorised palm olein (RBD), kategori utama minyak sawit yang diimport, digunakan dalam industri makanan siap. 

“Ada peluang untuk eksport minyak sawit Malaysia ke Romania jika pengeksport Malaysia dapat mengambil peluang dengan mengeksport secara langsung kerana akan menjimatkan kos dan jauh lebih murah daripada melalui negara ketiga. 

“Kami telah diberitahu oleh sumber bahawa sebagian besar minyak sawit yang diimport adalah di dalam flexibags, dan digunakan terutama sebagai bahan untuk pemprosesan dan pembuatan makanan,” tambah MPOC.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.