Prestariang Berusaha Mengumpul RM35 Juta melalui One-For-Three Rights Issue

0 6

Dua hari selepas mencadangkan penempatan saham 15% secara private placement kepada pengasasnya, Dr Abu Hasan Ismail, Prestariang Bhd hari ini mengumumkan satu lagi panggilan tunai. 

Dalam pemfailan bursa, Prestariang menyatakan pihaknya sedang merancang untuk mengumpulkan RM35.37 juta lagi melalui rights issue saham biasa. 

Rights Issue akan melibatkan sehingga 176.84 juta saham baru dengan harga terbitan 20 sen per rights issue, berdasarkan satu saham rights issue untuk setiap tiga saham Prestariang yang dipegang. Rights Issue akan disertakan dengan waran yang boleh dilepaskan secara percuma, berdasarkan satu waran untuk setiap saham rights issue yang dilanggan. 

Bersama dengan suntikan RM27.85 juta yang dipersetujui oleh Abu Hasan pada hari Selasa, Prestariang bercadang akan mengumpul sejumlah RM63.22 juta melalui dua corporate exercises tersebut. 

Abu Hasan akan mengambil sejumlah 79.58 juta saham baru atau 15% saham  dalam syarikat pada 35 sen sesaham dengan waran yang boleh dilepaskan secara percuma berdasarkan satu waran untuk setiap placement share

Daripada jumlah hasil yang diperoleh, Prestariang menyatakan RM28.3 juta akan digunakan untuk modal kerja, RM17.51 ​​juta untuk pengembangan perniagaan untuk penawaran produk baru dan RM16.5 juta untuk pembayaran balik sebahagian pendahuluan dari para pengarah serta penebusan yang boleh ditebus yang dijamin stok pinjaman. 

“Tanpa sebarang keadaan yang tidak terduga dan tertakluk kepada semua persetujuan yang diperlukan, proposal tersebut diharap akan dapat diselesaikan pada suku keempat 2020,” kata kumpulan itu. 

Pada 20 Julai, sebagai tarikh praktikal terakhir untuk corporate exercise, Abu Hasan tidak memiliki saham dalam syarikat itu. 

Sebagai sebahagian daripada corporate exercise, Prestariang menyatakan pihaknya juga sedang membuat rancangan insentif jangka panjang, yang merangkumi skim opsyen saham pekerja dan rancangan pemberian saham sehingga 15% daripada modal saham syarikat yang diterbitkan. 

Saham Prestariang ditutup satu sen atau 2% lebih rendah pada 49.5 sen hari ini, dengan nilai syarikat pada RM263 juta. Saham telah pulih 330% dari paras terendah baru-baru ini 11.5 sen pada 19 Mac.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.