FGV Akan Memperluas Perniagaan Makanan Haiwan Melalui Pengedaran di Seluruh Negara

0 124

FGV Holdings Bhd menyatakan akan bekerjasama dengan lebih banyak pengedar yang mempunyai kaitan dengan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk memperluaskan perniagaan nutrisi dan makanan haiwan, dan untuk menembusi pasaran Malaysia dengan lebih berkesan. FGV merancang untuk menggandakan jumlah pengedar produk tersebut pada akhir tahun ini. 

Dalam satu kenyataan hari ini, FGV menyatakan bahawa syarikat itu pada minggu ini, melalui anak syarikatnya FGV Integrated Farming Holdings Sdn Bhd, menandatangani perjanjian perkongsian pengedar dengan My Agro Hub Resources untuk memasarkan anggaran 30 tan makanan haiwan yang diformulasi setiap bulan, untuk susu dan daging lembu selain penternak kambing di Negeri Sembilan dan Melaka. 

“Sebagai pengedar produk makanan haiwan FGV yang dilantik, My Agro Hub akan menikmati semua faedah dan alat yang disediakan oleh FGV. My Agro Hub juga akan menjadi antara beberapa ladang pertama yang menguji makanan kambing formulasi FGV yang akan segera dilancarkan. Kedua-dua pihak mensasarkan petani tempatan, serta kedai makan dan peruncit di Negeri Sembilan dan Melaka. My Agro Hub sudah menyediakan makanan Halal untuk petani tempatan di dua negeri.

“Awal tahun ini, FGV menandatangani perjanjian dengan enam pengedar di negeri Pahang, Kelantan, Selangor dan Kedah. FGV merancang untuk menggandakan jumlah pengedar pada akhir tahun ini dan memasukkan pengedar untuk negeri-negeri lain di Semenanjung Malaysia. Bagi meningkatkan jangkauan pasaran kepada para petani untuk makanan haiwan yang berkualiti, FGV akan mendorong lebih banyak PKS yang berpotensi bagi setiap daerah untuk mendaftar dengan FGV sebagai pengedar yang dilantik.

“Dengan pertumbuhan yang menggalakkan dalam perkongsian pengedar, FGV (yakin) (bahawa) sasaran 50,000 tan untuk jumlah penjualan tahun ini akan dapat dicapai, ”katanya. 

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan FGV, Datuk Haris Fadzilah Hassan dalam kenyataannya bahawa di bawah sektor pertanian bersepadu, pemakanan dan protein haiwan telah dikenal pasti sebagai aliran pendapatan penting bagi kumpulan itu. 

“Dengan banyaknya bahan mentah yang berasal dari ladang kelapa sawit dan kilang kami, kami dapat menghasilkan hingga 400,000 tan makanan haiwan yang sangat berkhasiat setiap tahun. Sumber dalaman pengeksport inti sawit sebagai salah satu bahan untuk makanan haiwan kami sangat penting bagi memastikan makanan ini dihasilkan dengan standard yang tinggi untuk menjaga kualiti dan kesihatan ternakan.

“Sumber bahan dalaman juga sangat penting untuk dikesan, yang merupakan ciri utama produk kami. Kami tahu sumber makanan haiwan itu, ”kata Haris. 

Di Bursa Malaysia hari ini, harga saham FGV ditutup lima sen atau 4.03% pada paras tertinggi harian RM1.29, dengan market cap sekitar RM4.71 bilion dan sekitar 37 juta saham didagangkan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.