Straits Inter Logistics Membeli Kapal Tangki Minyak Dengan Harga RM10.4 Juta

0 75

Straits Inter Logistics Bhd menyatakan bahawa mereka telah membeli kapal tangki minyak terpakai dengan harga RM10.42 juta untuk menambah  sembilan armada kapal yang terlibat dalam perdagangan minyak gas laut dan perkhidmatan bunker minyak. 

Pertimbangan pembelian menunjukkan potongan sekitar 30% ke atas nilai pasaran seperti yang dinyatakan oleh penilai berdaftar bebas, kata kumpulan itu dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia. 

Pembelian kapal dari Sun Marine Corp dilakukan melalui Beluga Asia Ltd, anak syarikat milik penuh Tumpuan Megah Development Sdn Bhd (TMD), yang merupakan anak syarikat yang dimiliki 55% Straits Inter. 

Kumpulan itu mengatakan kapal itu akan disewa kepada TMD untuk kegiatan perniagaannya, terutama sekali bagi memenuhi permintaan untuk perdagangan minyak bahan bakar laut serta penyediaan layanan bunkering minyak bahan bakar laut. 

“Berdasarkan situasi semasa, syarikat berpendapat pengambilalihan yang dicadangkan itu bakal meningkatkan prestasi masa depan kumpulan,” kata Straits Inter. 

Saham syarikat ditutup setengah sen atau 3% lebih tinggi pada 17 sen hari ini, menjadikan market cap sebanyak RM111 juta. Setakat ini, saham syarikat turun 24%.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.