Pengeluaran Terhad Akan Meningkatkan Harga Minyak Sawit Pada Bulan Ogos

0 17

Jangkaan bekalan minyak sawit yang terbatas akan terus menyokong kenaikan harga minyak sawit mentah sehingga RM2,800 per tan bulan ini, kata penganalisis. 

Harga CPO telah meningkat lebih daripada 19% sepanjang bulan lalu kepada RM2,853 per metrik tan.

“Kami menjangkakan harga CPO akan didagangkan dalam kitaran RM2,400-RM2,800 per tan pada bulan Ogos kerana keadaan stok yang terhad sekarang dan secara purata RM2,300 per tan untuk tahun 2020,” kata CGS-CIMB Securities.

Dalam satu laporan hari ini, syarikat itu mengatakan bahawa mereka menjangkakan stok minyak sawit akan turun 1% bulan ke bulan (m-o-m) kepada 1.67 juta tan pada akhir bulan Ogos.

Dengan keadaan ini, CGS-CIMB mejangkakan permintaan minyak sawit untuk penggunaan makanan meningkat menjelang perayaan festival pertengahan musim luruh pada 1 Oktober.

Walau bagaimanapun, ini melemahkan permintaan terhadap biodiesel, kerana kenaikan harga CPO telah memburukkan lagi daya saing ekonomi biodiesel, terutama permintaan biodiesel B30 di Indonesia.

Sementara itu, Kenanga Research menjangkakan pengeluaran CPO akan menurun -1.4% m-o-m pada bulan Ogos kepada 1.78 juta metrik tan. 

Pada masa yang sama, eksport akan menurun -4.5% menjadi 1.70 metrik tan kerana permintaan dalaman secara beransur-ansur keluar. Kenanga Research menjelaskan bahawa data dari juruukur kargo untuk 1-10 Ogos menunjukkan penurunan purata eksport m-o-m sebanyak 5.5%.

“Secara keseluruhan, kami menjangkakan jumlah permintaan sebanyak 1.99 juta metrik tan melebihi jumlah penawaran sebanyak 1.84 juta metrik tan, menyebabkan stok akhir yang rendah sebanyak 1.55 juta metrik tan atau -8.8% m-o-m pada bulan Ogos,” katanya.

Menurut Lembaga Minyak Sawit Malaysia, jumlah stok minyak sawit Malaysia turun 10.55% kepada 1.698 juta tan pada bulan Julai daripada 1.898 juta tan yang dicatatkan pada bulan sebelumnya.

Published by Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.