Ta Win Menubuhkan Anak Syarikat Untuk Melaksanakan Terengganu Ecocycle Park

0 190

Ta Win Holdings Bhd telah menubuhkan anak syarikat baru untuk menjalankan pembangunan Terengganu Ecocycle Park yang mesra alam dan terkini.

Dalam pemfailan bursa hari ini, Ta Win menyatakan ia telah mendapat persetujuan daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia untuk penggabungan Ta Win Copper Ecocycle Sdn Bhd.

Menurut perjanjian usaha sama (JV) dengan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu, Ta Win Copper Ecocycle akan menjalankan pembangunan projek serta pelbagai aspek lain.

Firma itu menyatakan bahawa Taman Ecocycle Terengganu akan dibangunkan dalam empat fasa di kawasan seluas lebih kurang 500 ekar (202.34 hektar) di Kawasan Lembah Perasing, Mukim Hulu Jabor, Daerah Kemaman, Terengganu Darul Iman. 

Projek itu disasar akan diselesaikan dalam tempoh sembilan tahun, katanya. 

Dalam satu kenyataan yang berasingan, Pengarah Urusan kumpulan Ta Win, Datuk Seri Ngu Tieng Ung berkata, penubuhan Ta Win Copper Ecocycle akan menyokong strategi pengembangan kumpulan dan memperkukuhkan kedudukannya melalui pembangunan Taman Ecocycle Terengganu. 

Secara berasingan, Ta Win juga mengumumkan pelantikan Datuk Zakaria Sharif ke lembaga sebagai Pengarah Bukan Eksekutif Bebas yang berkuatkuasa pada 7 Ogos 2020.

Kumpulan itu menyatakan Zakaria mempunyai pengalaman luas dalam dunia korporat, termasuk dalam bidang pengauditan, pembangunan hartanah, insurans dan pengurusan dana. 

Dikatakan beliau berkhidmat dengan Lembaga Tabung Angkatan Tentera dari tahun 1988 hingga 2019, bersara sebagai Timbalan Ketua Eksekutif. 

Zakaria juga pernah berkhidmat di public listed company dan syarikat swasta. 

Pada 10.27 pagi, Ta Win merosot 2.94% atau setengah sen kepada 16.5 sen, dengan market cap RM68.51 juta.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.