Niaga Hadapan CPO Akan Didagangkan Dalam Mode Range-Bound Pada Minggu Hadapan

0 51

Kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO) di Bursa Malaysia Derivatif berkemungkinan akan didagangkan dalam situasi Range-Bound dengan lebih membias kepada penurunan minggu hadapan hasil jangkaan eksport yang lebih lemah, kata seorang pedagang.

Pedagang tersebut menyatakan minyak sawit dipengaruhi oleh pergerakan harga minyak saingan kerana mereka bersaing untuk memperoleh bahagian dalam pasaran minyak sayuran global. 

“Kelmarin, pasaran juga didagangkan lebih rendah akibat reaksi terhadap keputusan eksport yang lebih lemah selama beberapa minggu terakhir. Kami mendapati support seterusnya pada RM2,600 dan resistance pada RM2,750 per tan,” kata pedagang minyak sawit David Ng kepada Bernama.

Sementara itu, pemilik dan pengasas bersama Palm Oil Analytics dari Singapura, Dr Sathia Varqa menyatakan niaga hadapan CPO berakhir minggu ini dengan penurunan yang lebih rendah disebabkan oleh eksport yang lemah, prestasi yang merosot di Dalian Commodity Exchange dan tinjauan pengeluaran yang tidak menentu.

“Walaupun dalam tempoh 1-20 Ogos, Persatuan Pengusaha Kelapa Sawit Selatan menjangkakan pengeluaran tidak berubah berbanding 1-20 Julai, pasaran tidak berminat untuk menanggung kerugian.

“CPO menamatkan tempoh mingguan tidak berubah dari hari Isnin. 

“Minggu hadapan, pasaran mungkin pulih berikutan kenaikan pengeluaran yang lebih perlahan,” katanya. 

Untuk minggu yang baru berakhir, kontrak niaga hadapan CPO didagangkan lebih tinggi kecuali pada hari Jumaat, mengambil petunjuk dari harga minyak kacang soya di Chicago Board of Trade, Dalian Commodity Exchange, pergerakan ringgit berbanding dolar AS, serta jangkaan angka eksport yang lebih rendah. 

Pada Friday to Friday Basis, kontrak niaga hadapan CPO untuk September 2020 meningkat RM41 menjadi RM2,798 per tan, Oktober 2020 dan Disember 2020 masing-masing menambah RM35 kepada RM2,721 per tan dan RM2,655 per tan, sementara November 2020 meningkat RM34 hingga RM2,681 per tan. 

Jumlah mingguan berkurang kepada 211,993 lot daripada 294,006 lot minggu sebelumnya, sementara open interest berkurang kepada 237,675 kontrak daripada 241,736 kontrak seminggu sebelumnya. 

Di pasaran fizikal, September South turun RM30 menjadi RM2,810 per tan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.