Potensi Pertumbuhan Perolehan Suku Kedua OCR

0 84

Sehingga suku pertama akhir bulan Mac tahun ini (suku pertama tahun fiskal 2020), perolehan OCR Group Bhd meningkat 28.5% kepada 28 juta ringgit, iaitu 21.8 juta untuk suku yang sama tahun fiskal sebelumnya.

Walau bagaimanapun, untung bersih turun kepada RM1.2 juta pada suku pertama tahun fiskal 2020 dan RM1.5 juta pada suku pertama tahun fiskal 2019. Ini disebabkan oleh peningkatan perbelanjaan kerana kumpulan itu melakukan lebih banyak pemasaran digital untuk industri kediaman , yang meningkatkan kos pemasaran. 

Peningkatan perolehan ini terutama disebabkan oleh peningkatan penjualan dan kemajuan projek pembangunan Skim PRIYA Kuantan dan Isola KLCC , serta sumbangan awal projek The Mate yang dilancarkan di Damansara Jaya baru-baru pada bulan Jun 2020. OCR juga mendapati bahawa pada suku pertama tahun fiskal 2020, sumbangan projek pembinaan YOLO Signature Suites lebih tinggi. 

Pengarah Urusan OCR Wang Jiahao mengatakan: “Walaupun pengendalian operasi kemajuan pembangunan projek dihentikan sementara, kami telah merancang kembali strategi dan mengadaptasi beberapa langkah untuk mengelola risiko operasi. Ini merangkumi inisiatif pemasaran bukan laman / maya, penyusunan semula modal dan mengoptimum perancangan tapak pembinaan. “

“Kami telah beroperasi semula pada bulan Jun dan sekarang berusaha keras untuk meningkatkan pembinaan projek pembangunan industri untuk menyelesaikan kerja dalam jangka masa yang ditetapkan.”

Wang Jiahao berkata: “Ketika kerajaan baru-baru ini melancarkan rancangan rangsangan ekonomi, kami optimis keyakinan pengguna dan sentimen pasaran secara bertahap akan meningkat. Pelancaran semula rancangan pemilikan rumah, penghapusan cukai keuntungan hartanah (RPGT) dan kenaikan Had siling pembiayaan perumahan ketiga (sebelumnya 70%), yang dapat merangsang minat rakyat Malaysia untuk membeli rumah.

“OCR unbooked sales dan overbooking masing-masing berjumlah RM226.5 juta dan RM127 juta, yang akan memberikan pendapatan yang stabil untuk tiga tahun akan datang.

PENAFIAN: Artikel ini hanya sekadar perkongsian sahaja. Tiada sebarang rekomendasi dan buy call diberikan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.