Niaga Hadapan CPO Dijangka Kekal Didagangkan Dalam Pergerakan Range-Bound Pada Minggu Hadapan

0 127

Kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO) di Bursa Malaysia Derivatif berkemungkinan akan kekal didagangkan dalam mode Range-Bound dengan berpeluang untuk melakukan pembetulan harga pada minggu hadapan, kata seorang pedagang.

Pedagang minyak sawit Kumpulan Syarikat Interband, Jim Teh berkata, harga sebelum ini didorong ke tahap ketara semasa yang dianggap mengalami pembetulan.

“Harga CPO akan didagangkan antara RM2,600 dan RM2,700 pada minggu hadapan,” katanya kepada Bernama hari ini.

Seorang pedagang lain menyatakan minyak sawit dipengaruhi oleh pergerakan harga minyak saingan kerana mereka bersaing untuk memperoleh bahagian dalam pasaran minyak sayuran global.

Sementara itu, CGS CIMB, dalam catatannya, menyatakan bahawa minyak sawit meningkatkan keuntungan dengan jangkaan bahawa kenaikan lima hari terhadap saingan minyak kacang soya akan mendorong beberapa pembeli beralih ke minyak tropika.

Niaga hadapan melonjak 1.3 peratus setelah naik 1.2 persen pada hari Rabu.

minyak edible yang paling banyak digunakan meningkat hampir 17 peratus setakat suku ini dengan harapan adanya pemulihan pembelian oleh pembeli utama dan kebimbangan mengenai penurunan pengeluaran.

” Hasil kacang soya AS disebabkan oleh cuaca kering, ”katanya.

Untuk minggu yang baru berakhir, kontrak niaga hadapan CPO didagangkan lebih tinggi kecuali pada hari Jumaat, mengambil petunjuk dari harga minyak kacang soya di Chicago Board of Trade, Dalian Commodity Exchange dan pergerakan ringgit berbanding dolar AS. 

Pada Firday-to-Friday basis, kontrak niaga hadapan CPO untuk September 2020 meningkat RM47 kepada RM2,845 per tan, Oktober 2020 menambah RM58 menjadi RM2,779 per tan, November 2020 meningkat RM57 hingga RM2,738 per tan, dan Disember 2020 menambah RM56 hingga RM2,711 satu tan. 

Jumlah mingguan meningkat kepada 229,701 lot daripada 211,993 lot minggu sebelumnya, sementara open interest berkurang kepada 233,230 kontrak daripada 237,675 kontrak seminggu sebelumnya. 

Di pasaran fizikal, September South naik RM50 menjadi RM2,860 satu tan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.