Kembalinya India Sebagai Pengimport Utama Akan Meningkatkan Paras Harga CPO

0 37

Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) optimis bahawa harga minyak sawit mentah (CPO) akan terus meningkat dari paras semasa RM2,800 per tan walaupun terdapat pandemik Covid-19, terutama dengan permintaan berterusan dari negara-negara pengimport yang terjejas, termasuk India. 

Pengerusi Datuk Ahmad Jazlan Yaakub berkata dengan kembalinya India mengimport semula CPO dari Malaysia, produk minyak sawit tempatan dapat memperoleh semula tempat mereka di kalangan masyarakat antarabangsa. 

“Peranan kerajaan penting dalam memastikan hubungan diplomatik yang baik dan kelangsungan eksport negara,” katanya kepada media pada upacara mempromosikan Vitamin E Tokotrienol dengan kakitangan MPOB. 

Menurut laporan, India mengimport 4.4 juta daripada jumlah keseluruhan 9.0 juta tan minyak sawit tahun lalu dari Malaysia. 

Dalam ucapannya, Ahmad Jazlan menyatakan Vitamin E dalam minyak sawit mengandungi hampir 70% Tokotrienol dan 30% Tokoferol yang sangat sesuai dari segi struktur kimia untuk kesihatan manusia.

Beliau berkata usaha untuk memperluas pasaran produk tokotrienol telah menjadi perlahan kerana wabak tersebut. 

“Kami telah merancang kegiatan promosi di luar negara tetapi terpaksa dihentikan. Kami berharap apabila sempadan dibuka kembali dan lawatan promosi dilanjutkan, kami dapat meneruskan promosi, terutama ke Eropah, China dan AS, ”tambahnya. 

Pada majlis itu, produk Vitamin E Tokotrienol diserahkan kepada kakitangan MPOB dan pesara dengan harga diskaun.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.