Biodiesel dan Pasaran Baharu Meningkatkan Harga Minyak Sawit

0 38

Program dan inisiatif peningkatan biodiesel di negara ini serta pembukaan pasaran baharu telah menyumbang kepada kenaikan harga minyak sawit pada ketika ini, kata Wakil Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Willie Mongin. 

Beliau berkata, sebagai contoh, harga minyak sawit mentah (CPO) telah meningkat kepada RM2,880 per tan pada masa ini, sementara tandan buah segar (FFB) sekitar RM540 per tan, setelah turun menjadi RM260 per tan sebelumnya. 

“Kami optimis dan yakin sekurang-kurangnya mengekalkan harga pada tahap ini. Sebenarnya, kesungguhan kerajaan dalam menjalin hubungan diplomatik yang baik dengan negara-negara pengimport juga telah membantu dalam mempertahankan atau meningkatkan harga komoditi, ”katanya. 

Beliau berkata demikian selepas menghadiri program Jom Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia atau program Let’s Go for Malaysian Sustainable Palm Oil (MSPO) di Pulapol Kuching. 

Mengenai aspek pensijilan, katanya selain mengakui kualiti sawit yang dihasilkan, ia juga dapat menjamin pengeluar mendapatkan harga yang baik.

“Terdapat 452 kilang kelapa sawit di negara ini, di mana 408 atau 90.27% telah memperoleh persijilan MSPO, sementara di Sarawak, daripada 81 kilang, 77 atau 95% telah memperoleh sijil, ”katanya. 

Willie yang juga Anggota Parlimen Puncak Borneo menyatakan sehingga 28 Ogos 2020, sekitar 5.04 juta hektar atau 85.45% dari 5.9 juta hektar perladangan kelapa sawit di Malaysia telah memperoleh persijilan MSPO, sementara di Sarawak, sekitar 202,016 hektar telah menerima perakuan itu. 

Sementara itu, Willie menyatakan bahawa kerajaan tidak akan bersikap kejam atau enggan bertoleransi dengan pekebun kecil di Sarawak yang masih belum memperoleh sijil walaupun mereka diberikan tempoh sehingga 31 Disember 2019 untuk melakukannya. 

“Ada pekebun kecil yang memiliki tanah tetapi tanpa pemberian walaupun ini adalah salah satu syarat (untuk mendapatkan sijil) dan masalah ini akan memakan masa untuk diselesaikan. Kita boleh berbincang dengan mereka kerana mereka mungkin menghadapi kekangan tertentu, ”katanya. 

Pekebun kecil yang belum memperoleh sijil masih dibenarkan menjual hasil pengeluaran sawitnya yang memenuhi gred kualiti yang ditetapkan oleh pengilang.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.