Niaga hadapan CPO Dijangka Lebih Tinggi Pada Minggu Hadapan

0 43

Kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (CPO) di Bursa Malaysia Derivatif berkemungkinan akan meningkat lebih tinggi minggu hadapan, disokong oleh peningkatan data eksport. 

Pemilik dan pengasas bersama Palm Oil Analytics yang berpangkalan di Singapura, Dr Sathia Varqa menyatakan perkara ini berdasarkan data Persatuan Pengusaha Kelapa Sawit Semenanjung Selatan (SPPOMA), yang menunjukkan pertumbuhan pengeluaran 1-10 September sebanyak 7.81 peratus adalah kenaikan yang lebih perlahan daripada 1-5 September 14.18 peratus. 

“Untuk minggu hadapan, antara data penting yang harus diperhatikan adalah data bulan September Jabatan Pertanian Amerika Syarikat,” katanya kepada Bernama. 

Sathia juga menyatakan bahawa pasaran akan mengalami minggu dagangan yang singkat minggu hadapan, kerana pasaran akan ditutup pada 16 September sempena cuti umum Hari Malaysia. 

Sementara itu, pedagang minyak sawit kanan Interband Group of Companies Jim Teh menyatakan pasaran niaga hadapan CPO mungkin rendah pada julat dari RM2,600 hingga RM2,700 per tan minggu hadapan kerana permintaan yang lebih perlahan semasa menjejaki pasaran minyak mentah.

Dia menyatakan permintaan dari pengimport utama seperti China, India dan Pakistan dijangka mereda kerana aktiviti penyimpanan stok yang lebih perlahan. 

“Selain itu, kebanyakan saham perladangan di pasaran ekuiti menunjukkan aliran menurun, yang kami percaya adalah waktu untuk pengambilan untung terutama oleh pelabur runcit, memandangkan pasaran saham memberikan keuntungan lebih cepat dari simpanan tetap.”

Secara keseluruhan, pasaran minyak sawit telah menunjukkan prestasi yang baik terhadap komoditi lain, walaupun sektor ini menghadapi masalah kekurangan tenaga kerja saat ini, “katanya kepada Bernama.

Pada catatan lain, Kenanga Research menjangkakan bahawa pengeluaran CPO pada bulan September akan meningkat 4.7 peratus bulan ke bulan (m-o-m) menjadi 1.95 juta tan ketika industri memasuki bulan pengeluaran tertinggi.

Mereka juga meramalkan eksport yang lebih tinggi kepada 1.63 juta tan, meningkat 3.1 peratus m-o-m, menjelang musim perayaan Pertengahan Musim Gugur dan Deepavali.

“Secara keseluruhan, kami menjangkakan jumlah bekalan sebanyak 2.0 juta tan untuk mengatasi jumlah permintaan 1.95 juta tan, membawa kepada stok akhir yang lebih tinggi sebanyak 1.74 juta tan atau 2.6 peratus m-o-m yang lebih tinggi, “katanya dalam catatan.

Untuk minggu yang baru berakhir, kontrak niaga hadapan CPO kebanyakannya rendah, menjejaki pergerakan harga minyak kacang soya di Chicago Board of Trade dan Dalian Commodity Exchange, dan pergerakan minyak mentah serta ringgit berbanding dolar AS. 

Pada Friday-to-Friday basis, kontrak niaga hadapan CPO untuk September 2020 merosot RM52 menjadi RM2,880 per tan, Oktober 2020 turun RM31 menjadi RM2,861 per tan, November 2020 turun RM24 menjadi RM2,811 per tan, dan Disember 2020 merosot RM19 kepada RM2,778 satu tan. 

Jumlah mingguan meningkat kepada 246,479 lot daripada 213,212 lot pada minggu sebelumnya, sementara open interest merosot kepada 233,229 kontrak daripada 238,535 kontrak seminggu sebelumnya. 

Di pasaran fizikal, September South turun RM30 kepada RM2,890 satu tan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.