40% Kepentingan Ekovest Dalam IWH-CREC Mungkin bernilai RM1.5b

0 32

Tanda harga untuk kepentingan 40% dalam IWH-CREC Sdn Bhd, yang kini sedang dibicarakan oleh Ekovest Bhd, bernilai RM1.5 bilion, menurut Tan Sri Lim Kang Hoo, pemegang saham bersama kedua-dua entiti itu. 

IWH-CREC adalah usaha sama (JV) yang memiliki 60% saham dalam projek pembangunan Bandar Malaysia berhampiran Sungai Besi di ibu kota. Kementerian Kewangan memegang baki 40%. 

Sebagai rangkuman, Ekovest pada Selasa lalu mengumumkan bahawa ia akan memulakan rundingan eksklusif untuk membeli saham ekuiti 40% dalam IWH-CREC yang dipegang oleh Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (IWH).

IWH-CREC adalah 60:40 JV antara IWH dan China Railway Engineering Corp (M) Sdn Bhd (CREC) pada masa ini.

Lim adalah pemegang saham yang mengawal IWH dan Ekovest. Dia memegang 63% saham di IWH dan 32.4% saham di Ekovest. 

Sekiranya perundingan membuahkan hasil, IWH-CREC akan mempunyai tiga pemegang saham, iaitu Ekovest (40%), IWH (20%) dan CREC (40%). 

Lim berkata pemerolehan itu akan memberi manfaat kepada Ekovest dalam perspektif jangka panjang kerana ini akan membolehkan keseragaman pembinaan mempunyai penyertaan langsung dalam pembangunan masa depan di Bandar Malaysia. 

“Saya adalah pengerusi bagi kedua-dua syarikat, jadi saya harus berlaku adil bagi kedua-dua syarikat. Agar Ekovest turut terlibat, ia akan mempunyai kaitan langsung untuk bersama-sama membangun infrastruktur atau pembangunan di Bandar Malaysia. Ini akan menjadi sangat baik untuk masa depan Ekovest.

“Dengan anggaran nilai pembangunan kasar sebanyak RM140 bilion untuk Bandar Malaysia, Ekovest mesti mempunyai penyertaan dengan IWH bersama-sama dengan CREC,” kata Lim kepada The Edge dalam wawancara.

Semasa membiayai pembelian, Lim berkata kumpulan itu akan meneliti pelbagai pembiayaan pilihan yang sesuai untuk syarikat termasuk pembiayaan dalaman, pinjaman bank dan pilihan panggilan tunai.

Cadangan ini tertakluk kepada kelulusan, pengecualian atau persetujuan semua pihak yang berkaitan termasuk, antara lain, pemegang saham Ekovest.

Apabila ditanya adakah dia yakin bahawa pemegang saham Ekovest akan memberi lampu hijau mengenai cadangan pembelian saham, Lim berkata: “Saya tidak mempunyai idea mengenai keputusan pemegang saham. Tetapi, demi penyertaan yang baik untuk Ekovest dalam 20 hingga 30 tahun akan datang, saya tidak melihat pemegang saham membantah cadangan ini. Tetapi, mereka mempunyai hak mereka. “

Bandar Malaysia akan bermula pada tahun 2021

Sementara itu, Lim menyatakan projek Bandar Malaysia, yang akan dibangun semula di bekas pangkalan tentera udara di Sungai Besi, siap untuk dimulakan awal tahun depan setelah penyelesaian pembayaran sebanyak RM 1.24 bilion kepada kerajaan persekutuan oleh IWH-CREC.

Projek ini ditangguhkan kerana wabak Covid-19, kata Lim. Pada mulanya ia dirancang untuk dimulakan pada bulan Mac tahun ini.

Pada bulan Disember tahun lalu, perjanjian penjualan saham IWH-CREC  yang dinyatakan semula dan diubah dengan TRX City Sdn Bhd untuk membeli kepentingan ekuiti 60% di Bandar Malaysia Sdn Bhd – pemaju utama Bandar Malaysia – dengan harga RM7.41 bilion.

IWH-CREC diminta membayar deposit pendahuluan RM1.24 bilion untuk kepentingan 60% di Bandar Malaysia. Jumlah itu merangkumi deposit RM741 juta ditambah RM500 juta tambahan, yang akan dijelaskan pada 15 September.

IWH-CREC menyelesaikan pembayaran pendahuluan untuk kepentingan 60% di Bandar Malaysia semalam. Ia memberikan cek kepada Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafru l Aziz dalam satu majlis. 

Ini menandakan pemetraian rasmi kontrak awal IWH-CREC kepada kerajaan untuk memulakan kerja di Bandar Malaysia. 

Lim menyatakan kemampuan IWH-CREC untuk memenuhi komitmennya kepada kerajaan persekutuan walaupun wabak Covid-19 adalah bukti keyakinan JV terhadap projek Bandar Malaysia. 

“Ia juga penting kerana ini menunjukkan bahawa pelabur asing masih optimis dan yakin terhadap Malaysia dan ekonominya,” katanya, sambil menambah bahawa Bandar Malaysia akan berfungsi sebagai bandar baru yang cerdas untuk menarik syarikat kewangan, teknologi dan keusahawanan global yang berimpak tinggi. 

Chen ZhiGong, ketua CREC Malaysia, menyatakan bahawa Bandar Malaysia adalah bukti hubungan dua hala dan faedah ekonomi yang kuat dan jangka panjang yang dikongsi oleh rakyat Malaysia dan China. 

“Saya yakin Bandar Malaysia akan memberi kesan besar kepada ekonomi Malaysia kerana ia akan berfungsi sebagai hab untuk menarik lebih banyak syarikat multinasional global berimpak tinggi,” kata Chen, sambil menyatakan bahawa syarikat yang berpangkalan di China telah menunjukkan minat untuk menubuhkan ibu pejabat serantau mereka di bandar pintar baru ini. 

IWH-CREC menyatakan syarikat akan segera menjemput pelabur, pemaju, perunding dan kontraktor tempatan dan asing yang berkelayakan untuk mengemukakan cadangan mereka untuk mengambil bahagian dalam pembangunan ini. 

Ia menambahkan bahawa akan ada peluang kuat untuk penyertaan bumiputera dan syarikat Malaysia, sementara penggunaan bahan binaan, teknologi dan bakat tempatan Malaysia akan diutamakan. 

Pembangunan bersepadu bernilai RM140 bilion akan menampilkan komponen bersepadu meliputi kewangan, teknologi, sains perubatan, pendidikan, pelancongan dan keusahawanan, serta menjadi bandar pintar. 

Walaupun ada kegusaran yang meningkat mengenai kelebihan ruang pejabat, pihak berkepentingan pembangunan Bandar Malaysia yang besar percaya bahawa projek itu dapat menjadi jalan keluar dari kekurangan kerana lebih banyak syarikat asing akan menubuhkan ibu pejabat serantau di Kuala Lumpur.

Leave A Reply

Your email address will not be published.