Kenaikan Harga Minyak Mentah Akibat Taufan

0 29

Harga minyak meningkat pada hari Selasa petang, menjelang penyenaraian data inventori minyak mentah mingguan, tetapi para pedagang tetap memberi perhatian terhadap pemulihan pantas di pasaran minyak global. 

Setelah laporan OPEC pada hari Isnin, IEA menerbitkan ramalan permintaannya yang diperbaharui untuk tahun 2020, menyemak semula tinjauan sebelumnya menurun sebanyak 200,000 bpd kepada 91.7 juta bpd, sedikit lebih optimis daripada ramalan 90.2 juta bpd OPEC. 

Setelah beberapa bulan pemulihan permintaan pantas, Badan Tenaga Antarabangsa kini melihat perubahan untuk pemulihan permintaan minyak mentah, dengan harapan kadar pemulihan akan perlahan dengan ketara kerana sebahagian besar ”keuntungan mudah ” telah dicapai. 

Walaupun kebanyakan penganalisis dan eksekutif tenaga tetap prihatin dengan permintaan bahan bakar yang semakin perlahan kerana musim memandu di Amerika Utara berakhir, bahan bakar jet merupakan ancaman jangka panjang terbesar bagi pasaran minyak. 

Para eksekutif industri bahkan menyatakan bahawa pengeluar mesti menilai semula output produk mereka dari bahan bakar jet. 

IEA juga mengubah ramalannya untuk pengambilan inventori minyak mentah untuk beberapa bulan terakhir tahun 2020, dengan menyatakan bahawa stok minyak mentah komersial mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak 3.225 bilion tong pada bulan Julai. 

Pedagang minyak terbesar seperti Vitol dan Trafigura dikatakan mula menyewa kapal tangki untuk penyimpanan terapung kerana pasaran sekali lagi melihat contango yang lebih curam, keadaan di mana harga komoditi masa depan yang diharapkan lebih tinggi daripada harga spot atau kontrak bulan depan, menunjukkan pasaran ‘berat-penawaran’ dalam jangka masa terdekat. 

Berita positif untuk pasaran minyak mentah minggu ini dijangka datang dari OPEC dan rakan kongsi, yang akan bertemu pada hari Khamis. Kartel tidak mungkin membuat pemotongan output yang lebih rendah, tetapi pematuhan dan pampasan yang kuat untuk sasaran yang terlepas dapat memberikan beberapa sokongan kepada pasaran. 

Selain itu, taufan Sally, taufan kategori dua, mengancam operasi Teluk Mexico dan penyulingan menuju ke garis pantai Louisiana perlahan . Kira-kira 25 peratus pengeluaran minyak mentah telah ditutup, tetapi penggerudi luar pesisir sudah bersiap untuk pengeluaran semula dengan cepat. 

Penutupan Teluk Mexico menyebabkan kenaikan harga minyak pada hari Selasa pagi. Pada 11:45 pagi ET, minyak mentah WTI diperdagangkan 2.25% lebih tinggi pada $ 38.10, manakala minyak mentah Brent meningkat di atas $ 40.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.