CPO Mengalami Kejatuhan Secara Berterusan Akibat Dalian Yang Melemah, Kejatuhan Harga Minyak Mentah Serta Pertambahan Pengeluaran

0 19

Minyak sawit Malaysia turun untuk sesi ketiga berturut-turut pada hari Rabu, mengesan kelemahan minyak makanan saingan pada pertukaran Dalian dan harga minyak mentah, sementara kebimbangan mengenai perintah kawalan pergerakan COVID-19 di Eropah dan kenaikan pengeluaran juga mempengaruhi sentimen. 

Penanda aras kontrak minyak sawit  untuk penghantaran Disember di Bursa Malaysia Derivatives Exchange merosot 50 ringgit, atau 1.69%, kepada 2,907 ringgit ($ 702.51) per tan pada awal perdagangan. 

Minyak sawit telah menurun sebanyak 5.5% pada minggu ini, kerana kemungkinan perintah kawalan di beberapa negara Eropah mempengaruhi pasaran global. 

Persatuan Minyak Sawit Malaysia pada Selasa petang menganggarkan pengeluaran untuk 20 hari pertama bulan September meningkat 5%, kata pedagang. 

FUNDAMENTAL

Kontrak minyak soya paling aktif Dalian turun 2.75%, sementara kontrak minyak sawitnya turun 3.18%. Harga minyak soya di Chicago Board of Trade turun 0.48%. 

Minyak sawit dipengaruhi oleh pergerakan harga minyak berkaitan kerana mereka bersaing untuk mendapat bahagian dalam pasaran minyak sayuran global. 

Harga minyak mentah turun lebih banyak setelah kumpulan industri melaporkan kenaikan inventori minyak mentah AS berbanding jangkaan penurunan, menambah kebimbangan mengenai permintaan yang menyebabkan penjualan yang curam pada awal minggu. 

Niaga hadapan minyak mentah yang lemah menjadikan sawit sebagai pilihan yang kurang menarik untuk bahan biodiesel. 

Minyak sawit mungkin melonjak menjadi 3,003-3,039 ringgit per tan, kerana kestabilan harga sekitar 2,910 ringgit, kata penganalisis teknikal Reuters, Wang Tao.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.