87.1 Peratus Kawasan Penanaman Kelapa Sawit Telah Mencapai Persijilan MSPO

0 7

Sebanyak 5.14 juta hektar, atau 87.1 peratus, dari 5.9 juta hektar di bawah penanaman kelapa sawit di negara ini telah memperoleh sijil Malaysian Sustainable Palm Oil (MSPO) pada 22 September 2020, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Dalam satu kenyataan hari ini, dia menyatakan bahawa sebanyak 420 kilang kelapa sawit, atau 92.92 peratus, dari 452 kilang kelapa sawit juga telah mendapat perakuan MSPO.

Bagi pekebun kecil swasta, katanya semua 162 Sustainable Palm Oil Clusters (SPOC) di seluruh negara telah memperoleh sijil MSPO yang melibatkan penyertaan 78,623 pekebun kecil swasta seluas 243,515 hektar (24,69 peratus) dan 215,064 pekebun kecil di bawah pengawasan agensi persekutuan dan negeri yang merangkumi 711.196 hektar ( 98.48 peratus).

“Di Sarawak, 32 SPOC yang ditubuhkan telah memperoleh sijil MSPO yang melibatkan 18,161 pekebun kecil seluas 101,307 hektar.

“Kawasan penanaman kelapa sawit yang diperakui adalah 50,15 peratus dari keseluruhan kawasan yang diusahakan oleh pekebun kecil swasta, yang seluas 202,016 hektar di Sarawak,” katanya.

Sementara itu, Mohd Khairuddin berkata, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, bersama-sama dengan agensinya, terutamanya Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Majlis Perakuan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC), secara aktif menggalakkan lebih ramai pekebun kecil dan pengusaha kelapa sawit mematuhi Prinsip kelestarian pensijilan MSPO.

“Pensijilan MSPO pekebun kecil akan memastikan peningkatan produktiviti dan hasil buah kelapa sawit yang berkualiti, yang seterusnya menyumbang kepada peningkatan pendapatan,” katanya.

Beliau menyatakan, kerajaan telah memberikan insentif kepada pekebun kecil swasta untuk melaksanakan persijilan MSPO yang meliputi perbelanjaan yuran persijilan, latihan berkaitan MSPO, penyediaan rak penyimpanan bahan kimia, dan pembekalan peralatan pelindung diri (PPE).

“Kerajaan sangat prihatin dengan perbelanjaan pematuhan dengan kriteria praktikal berlanjutan yang ditanggung oleh pekebun kecil untuk membiayai pelaksanaan persijilan MSPO.

“Oleh itu, keseluruhan kos pensijilan MSPO untuk pekebun kecil swasta ditanggung oleh kerajaan,” katanya.

Diterbitkan oleh Zack baharum

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.