Niaga Hadapan CPO Ditutup Tidak Berubah; Perancangan Terkini Malaysia Membantu Mengawal Harga

0 36

Niaga hadapan minyak sawit Malaysia berakhir tidak berubah pada hari Isnin kerana kenaikan berpunca dari kebimbangan bekalan setelah Malaysia menyatakan akan mengekang penularan wabak COVID-19 bagi mengimbangi kerugian dari pedagang China yang menghentikan pembelian menjelang percutian selama seminggu.

Penanda aras kontrak minyak sawit untuk penghantaran Disember di Bursa Malaysia Derivatif ditutup pada 2,822 ringgit ($ 676,25) per tan, tidak berubah dari penutupan Jumaat. 

“Pasaran dijangka melakukan konsolidasi menjelang cuti di China dan  data pengeluaran minyak sawit Malaysia MPOA  1-30 September,” kata Anilkumar Bagani, Ketua Penyelidik Sunvin Group, broker minyak sayuran yang berpusat di Mumbai.

China bakal bercuti selama seminggu dari 1 Oktober dan pedagang akan bertindak keluar dari dagangan mereka menjelang cuti. 

CPO turun sebanyak 2.6 peratus pada sesi petang sebelum melonjak naik setelah Malaysia menyatakan akan mengenakan kawalan pergerakan yang ketat di empat daerah di negeri pengeluar minyak sawit terbesarnya, Sabah, mulai Selasa.

Sabah menyumbang 25 peratus minyak sawit mentah yang dihasilkan di Malaysia, pengeksport kedua terbesar di dunia. 

Selain itu, kontrak minyak sawit Dalian untuk penghantaran Januari meningkat 0.4 peratus, sementara kontrak minyak kacang soya meningkat 0.7 peratus. 

Minyak sawit dipengaruhi oleh pergerakan harga minyak berkaitan kerana mereka bersaing untuk mendapat bahagian dalam pasaran minyak sayuran global. 

Minyak sawit mungkin menguji rintangan pada 2,860 ringgit per tan, jika berlaku penembusan dari bawah boleh menyebabkan kenaikan pada julat 2,883 hingga 2,905 ringgit, kata penganalisis teknikal Reuters Wang Tao.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.