Eksport Minyak Sawit Malaysia Terus Meningkat Pada Bulan September Selepas Terganggu Pada bulan Ogos

0 42

Eksport minyak sawit Malaysia meningkat pada bulan keenam berturut-turut pada bulan September dengan peningkatan sebanyak 7.35 peratus kepada 1.600 juta tan selepas terganggu pada bulan Ogos apabila eksport menurun sebanyak 11.31 peratus.

Peningkatan penghantaran ke semua destinasi kecuali ke benua Afrika meningkat secara keseluruhan – data yang ditinjau oleh juru ukur kargo Amspec .

India merupakan pengeksport terbesar pada bulan September selepas penurunan pada bulan Ogos. Pembelian semula berikutan peningkatan penggunaan pada bulan Ogos dan pembelian semula stok minyak sawit menjelang permintaan musim perayaan utama di India iaitu Diwali, dan China untuk festival Pertengahan Musim Luruh mendorong peningkatan penghantaran pada bulan September.

Diwali adalah festival keagamaan terbesar yang disambut di India yang dijadualkan pada 14 November, sementara China berhenti selama satu minggu untuk Festival Mid-Autumn dari 1-7 Oktober. 

Permintaan untuk minyak makanan biasanya menunjukkan lonjakan pada musim perayaan ketika sejumlah besar minyak masak digunakan untuk mempersiapkan makanan perayaan. Selepas penurunan ketara dalam pembelian pada separuh pertama tahun ini berikutan langkah-langkah kawalan Covid-19, pasaran destinasi terutamanya India mengalami kebangkitan dalam pembelian dari bulan Jun.

Eksport Malaysia ke India melonjak menjadi lebih dari 240,000, 455,000 dan 300,000 tan pada bulan Jun, July dan Ogos masing-masing dari purata 30,000 tan sebulan dalam 5 bulan pertama tahun ini – data yang disiarkan oleh MPOB.

Eksport minyak sawit ke India berkemungkinan dilihat berlaku kelembapan pada bulan Oktober yang dipengaruhi oleh harga CPO yang lebih tinggi, kadar penggunaan minyak boleh dimakan yang lebih perlahan disebabkan oleh pengurangan penapisan CPO kepada minyak sawit RBD dan pemecahan berikutnya menjadi olein sawit RBD dan stearin sawit RBD.

Stok minyak boleh dimakan di India bertambah baik, meningkat sejak Mei dari 915,000 tan menjadi 1.731 juta tan pada awal September.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.