AS Melarang Import Minyak Sawit Malaysia Dari Syarikat FGV

0 16

Amerika Syarikat telah melarang import minyak sawit dari syarikat Malaysia FGV Holdings berikutan siasatan terhadap tuduhan bahawa ia menggunakan buruh paksa, kata agensi Perlindungan Kastam dan Sempadan AS (CBP) pada hari Rabu. 

FGV, pengeluar minyak sawit mentah terbesar di dunia, dan beberapa pembekal minyak lain yang digunakan dalam segalanya, mulai dari makanan hingga kosmetik dan biodiesel, telah lama menghadapi tuduhan kumpulan hak asasi atas pekerja dan hak asasi manusia. 

FGV tidak segera memberi komen terhadap tuduhan tersebut. 

Agensi AS menyatakan larangan itu adalah hasil siastan selama setahun yang menunjukkan tanda-tanda buruh paksa seperti penyalahgunaan orang-orang yang lemah, penipuan, keganasan fizikal dan seksual, ugutan dan ancaman, dan penyimpanan dokumen pengenalan diri. 

Siasatan itu juga menimbulkan kegusaran bahawa buruh paksa kanak-kanak berpotensi digunakan dalam proses pengeluaran FGV, kata CBP dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa larangan itu akan segera dikuatkuasakan.

“Penggunaan buruh paksa dalam pengeluaran produk berlaku di mana-mana sahaja syarikat untuk mendapat keuntungan dari penderaan pekerja yang terancam, “kata Brenda Smith, Timbalan Komisioner Eksekutif pejabat perdagangan CBP. 

Indonesia dan Malaysia adalah dua pengeluar minyak sawit terbesar dan industri ini juga disalahkan kerana penebangan hutan dan pemusnahan habitat semula jadi. 

Smith menyatakan CBP telah menerima laporan di sektor industri minyak sawit yang lebih luas dan meminta pengimport AS untuk melihat amalan buruh pembekal mereka. 

“Saya tidak boleh menjadi lebih spesifik pada masa ini tetapi saya akan menyarankan agar pengimport AS yang berurusan dengan pengeluar minyak sawit melihat rantaian bekalan mereka dan banyak bertanya mengenai amalan buruh,” katanya. 

Syarikat gergasi barangan pengguna AS, Procter & Gamble, yang mempunyai usaha sama dengan FGV, harus memandang serius larangan itu jika mereka ingin produk minyak sawitnya, kata Smith. 

Procter & Gamble tidak segera menjawab permintaan untuk memberi komen. 

Larangan CBP itu berlaku setelah kumpulan hak asasi meminta pihak berkuasa AS tahun lalu untuk menyiasat FGV mengenai kebimbangan mengenai buruh paksa dan perdagangan manusia di ladangnya. 

Kira-kira 84 peratus pekerja ladang sawit di Malaysia, atau sekitar 337,000 pekerja, adalah pendatang dari negara-negara asing termasuk Indonesia, India dan Bangladesh. 

Kumpulan anti pemerdagangan Liberty Shared mengemukakan petisyen kepada CBP pada bulan April terhadap satu lagi pengeluar minyak sawit Malaysia, Sime Darby Plantation, atas tuduhan penyalahgunaan pekerja. 

Syarikat itu menyatakan pada bulan Julai telah meminta lebih banyak maklumat kepada kumpulan hak asasi dan bahawa pihaknya akan segera menangani pelanggaran berikutan siasatan menyeluruh.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.