Peladang Kelapa Sawit Di Sabah Dalam Situasi Red Flag

0 27

Syarikat perladangan yang memiliki ladang kelapa sawit yang besar di Sabah kembali dalam keadaan berjaga-jaga berikutan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) di Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna, kata pemain industri. 

Kes Covid-19 yang meningkat di empat daerah yang terjejas menyebabkan perniagaan tidak penting ditutup selama 14 hari mulai 29 September. Pada mulanya, pihak berkuasa Kunak telah menyatakan bahawa ladang dan kilang kelapa sawit di sana tidak dibenarkan beroperasi semasa tempoh kawalan. 

Tetapi setelah beberapa siri rayuan oleh peladang tempatan dan Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA), penutupan itu dibatalkan dan ladang serta kilang di Kunak kembali beroperasi berkuat kuasa semalam (30 Sept). Walaupun penutupan “satu hari” untuk peladang dan pengilang di Kunak, masih ada kerisauan yang berterusan bahawa wabak Covid-19 akan terus berlanjutan di Sabah. 

Presiden Persatuan Pemilik Estet Malaysia (MEOA) Peter Benjamin menyatakan kepada StarBiz bahawa “jika penutupan semula berlaku dan ladang tidak dapat beroperasi, ia akan memberi kesan besar kepada syarikat perladangan, terutama dalam kerugian tanaman. 

“Dan setelah perintah kawalan dan penutupan dibatalkan, akan ada juga kos pembersihan yang besar (ladang yang tidak diawasi).” Oleh itu, pihak berkuasa harus membenarkan peladang beroperasi tetapi “dengan keupayaan yang rendah untuk menyekat pergerakan pekerja di ladang dan kilang mereka”. Kembali pada bulan Mac, Tawau dan Lahad Datu menjadi korban pertama dari penutupan Covid-19 dalam sektor perladangan di negara ini. 

Penangguhan sementara dikenakan di ladang kelapa sawit di sana selama tujuh hari mulai 25 Mac, sementara kilang kelapa sawit ditutup selama lima hari mulai 27 Mac.

Pada masa itu, MPOA dan MEOA telah memberi amaran bahawa Sabah berkemungkinan akan mengalami kerugian sekitar RM860 juta jika ladang dan kilang kelapa sawit di negeri ini ditutup selama satu bulan. Ini juga akan mengakibatkan kerugian sekitar 7.5 peratus atau RM57 juta dalam pendapatan cukai penjualan kepada kerajaan, yang dapat digunakan untuk membendung gejala koronavirus. Sabah mempunyai kira-kira 1.54 juta hektar dari keseluruhan kawasan penanaman kelapa sawit di Malaysia pada akhir Disember tahun lalu.

Menurut penganalisa, syarikat perladangan yang mempunyai pemilikan yang besar di Sabah merangkumi IOI Corp Bhd (59%), IJM Plantations Bhd (41%), FGV Holdings Bhd (31%), Genting Plantations Bhd (29%), Kuala Lumpur Kepong Bhd (16%) dan TSH Resources Bhd (15%).

Seorang penganalisa menyatakan bahawa pada masa ini, tidak akan ada kesan yang signifikan terhadap peladang dengan operasi di empat daerah yang terjejas di Sabah kerana “mereka sekarang dibenarkan beroperasi dengan kapasiti sekitar 50% atau lebih bergantung kepada keputusan oleh pihak berkuasa daerah masing-masing.

Ketua Pegawai Eksekutif MPOA, Datuk Nageeb Wahab menyatakan bahawa keadaan produktiviti masih baik kerana penutupan terakhir hanya berlangsung selama satu hari di Kunak. Walau bagaimanapun, dia mengingatkan bahawa risiko masa hadapan bagi peladang di Sabah sekiranya pihak berkuasa tempatan memutuskan untuk mengembalikan MCO sekali lagi terutamanya pada musim puncak pengeluaran semasa,

ini pasti akan mengganggu penuaian kritikal, evakuasi tanaman dan operasi perkilangan kelapa sawit, sehingga mempengaruhi dasar peladang, tambah Nageeb.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.