Mengapa Harga Minyak Mengalami Penurunan Berterusan

0 20

U.S. West Texas Intermediate Crude Oil Futures mengalami kejatuhan hampir 5 peratus pada awal hari Jumaat setelah Presiden Donald Trump diuji positif COVID-19 dan perunding gagal mempersetujui pakej rangsangan fiskal AS yang dirancang untuk menyelamatkan ekonomi dan mempercepatkan pemulihan. Sementara itu, data baru dari OPEC menunjukkan bahawa peningkatan output global mengancam pemulihan harga yang lemah.

Trump Diuji Positif COVID-19

Pemangkin langkah ini adalah berita bahawa Presiden Trump telah disahkan positif COVID-19. Berita itu mencetuskan pergerakan tidak stabil di pasaran kewangan dan mendorong COVID-19 kembali menjadi tumpuan para pelabur.

Pengumuman White House dijangka akan meningkatkan ketidakpastian politik yang ada di sekitar pilihan raya AS pada 3 November, satu lagi peristiwa risiko utama untuk pasaran. Jeff Henriksen, pengasas bersama, dan CEO Thorpe Abbotts Capital menyebut ujian positif presiden sebagai “pengubah permainan” untuk tingkah laku pasaran dalam jangka pendek.

Kabinet Meluluskan Rang Undang-Undang Stimulus Coronavirus Demokratik bernilai $ 2.2 Trilion

Sebagai langkah simbolik, The House meluluskan rancangan rangsangan coronavirus Demokratik bernilai $ 2.2 trilion pada malam Khamis walaupun Demokrat dan pentadbiran Trump berjuang untuk mencapai kesepakatan.

Rang undang-undang itu mungkin tidak akan melalui Senat yang dipegang oleh Republikan dan menjadi undang-undang. Pemimpin Majoriti Senat, Mitch McConnell telah menentang undang-undang tersebut kerana kaukusinya menolak menghabiskan triliunan lebih banyak untuk tindak balas persekutuan terhadap wabak tersebut.

Kabinet Demokrat melaksanakan peranan mereka. Sekarang terserah kepada Republikan. Perdebatan belum selesai, tetapi berita hari ini mengenai kesihatan Trump mungkin merupakan wake-up call untuk mula melangkah kehadapan.

Pengeluaran Minyak Mentah OPEC Meningkat

Pengeluaran minyak mentah dari Organisasi Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) meningkat pada bulan September sebanyak 160,000 tong sehari (bpd) dari bulan sebelumnya, satu tinjauan Reuters menunjukkan.

Peningkatan ini terutama sekali disebabkan oleh peningkatan bekalan dari Libya dan Iran, anggota OPEC yang dikecualikan daripada perjanjian bekalan antara OPEC dan sekutu yang diketuai oleh Rusia – sebuah kumpulan yang dikenali sebagai OPEC +. 

Inventori Mingguan Pentadbiran Maklumat Tenaga AS Laporan Mingguan Stok Minyak Mentah

Inventori dan penyulingan minyak mentah AS jatuh pada minggu terakhir ketika kilang minyak menaikkan kadar pemprosesan, walaupun permintaan bahan bakar melemah, kata EIA pada hari Rabu.

Inventori minyak mentah turun sebanyak 2 juta tong pada minggu hingga 25 September kepada 492.4 juta tong, berbanding dengan jangkaan penganalisa dalam tinjauan Reuters untuk kenaikan 1.6 juta tong.

Eksport meningkat sementara import jatuh, membantu memudahkan penarikan. Import minyak mentah AS jatuh minggu lalu sebanyak 536,000 tong sehari, kata EIA.

Stok petrol AS meningkat sebanyak 683,000 tong pada minggu ini kepada 228.2 juta tong, kata EIA, berbanding dengan jangkaan penurunan 1.1 juta tong.

Stok penyulingan, yang merangkumi diesel dan minyak pemanasan, turun sebanyak 3.2 juta tong pada minggu ini berbanding jangkaan penurunan 917,000 tong, data diterbitkan EIA.

EIA juga menyatakan aliran minyak perkilangan meningkat 300,000 tong sehari pada minggu lalu, kata EIA. Kadar penggunaan perkilangan meningkat sebanyak 1 peratusan mata , dalam seminggu.

Produk yang dibekalkan, proksi untuk permintaan bahan bakar, turun pada minggu terakhir, terutama disebabkan oleh penurunan permintaan sulingan, walaupun produk petrol yang dibekalkan meningkat dengan sederhana.

Analisis Teknikal Mingguan

Mingguan Disember WTI Crude Oil

WTI

Trend Analisa Indikator

Trend utama naik mengikut carta swing mingguan, bagaimanapun, momentumnya semakin rendah. Pergerakan dagangan menuju $ 44.33 akan memberi isyarat untuk memulakan semula aliran menaik. Pergerakan menuju $ 25.31 akan mengubah trend utama ke bawah.

Trend kecil menurun. keadaan ini mengawal momentum. Perdagangan Jumaat hingga $ 37.11 menandakan kembalinya penjual. Bahagian atas baru ialah $ 42.02. Mengeluarkan tahap ini akan mengubah kecenderungan kecil menjadi naik dan beralih momentum ke arah menaik.

Julat utama ialah $ 59.51 hingga $ 25.31. Zon retracement 50% hingga 61.80% pada $ 42.41 hingga $ 46.45 adalah rintangan utama.

Julat jangka pendek ialah $ 25.31 hingga $ 44.33. Zon retracement pada $ 34.82 hingga $ 32.58 adalah zon sokongan yang berpotensi. Oleh kerana trend utama meningkat, pembeli cenderung untuk mengikuti ujian pertama di kawasan ini.

Jangkaan Teknikal Mingguan

Momentum mengawal tindakan harga dan bukannya tahap harga. Pembubaran peniaga mendorong harga lebih rendah, yang bermaksud mereka mencari nilai.

Senario Bearish

Sekiranya momentum penurunan berterusan ke paras terendah minggu ini (sekarang $ 36.93) maka short setup dicari untuk menuju ke zon penurunan harga pada $ 34.82 hingga $ 32.58. Zon ini mewakili nilai dan kerana trend utama meningkat, pembeli cenderung muncul pada pengujian harga zon ini.

Senario Bullish 

Memandangkan momentum semakin rendah, pasaran harus mengambil kenaikan baru-baru ini untuk membuat kita teruja dengan potensi kenaikannya. Sementara itu, apa yang boleh kita harapkan ialah pembeli baru dengan harga $ 34.82 hingga $ 32.58. Selepas ujian berjaya di zon ini, penutupan yang lebih tinggi akan menjadi petanda kuat bahawa pasaran telah mencapai tahap penting dalam jangka pendek.

Prospek Jangka Pendek

Walaupun tiada jangkaan harga minyak mentah akan merosot seperti yang terjadi pada awal tahun ini kerana pemotongan bekalan OPEC + memberikan penekanan terhadap langkah tersebut, kami berpendapat bahawa penurunan permintaan dan kenaikan penawaran akan terus menutup harga, mencegah pengumpulan berterusan.

Ujian positif COVID-19 Trump akan meningkatkan kebimbangan mengenai penyebaran coronavirus yang boleh menimbulkan kebimbangan mengenai penutupan dan sekatan.

Satu kebimbangan adalah bahawa ujian positif Trump akan memaksa para pelabur untuk duduk dan memperhatikan bahawa vaksin tidak akan tersedia untuk beberapa waktu dan bahawa wabak koronavirus cenderung berlanjutan hingga tahun 2021. Dengan kata lain, keadaan cenderung menjadi lebih teruk sebelum mereka menjadi lebih baik.

Wildcard yang dapat menghasilkan peningkatan teknikal yang kuat dalam minyak mentah adalah petikan rangsangan.

Beberapa spekulator berkumpul dengan gagasan bahawa diagnosis COVID-19 Trump dapat memberikan rasa mendesak yang diperlukan bagi para pemimpin politik di Washington untuk mencapai kesepakatan mengenai perjanjian bantuan lain.

Jangkaan harga $ 34.82 hingga $ 32.58 adalah terendah, tetapi pasaran masih memerlukan pemangkin untuk mendorong harga lebih tinggi. Mungkin ia akan menjadi pakej rangsangan fiskal baharu.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.