Lebih Daripada 90 Peratus Pengeluaran Minyak Di Teluk Mexico Ditutup Akibat Dilanda Taufan

0 18

Lebih daripada 90 peratus dari keseluruhan pengeluaran minyak di Teluk Mexico A.S. telah ditutup akibat serangan taufan terbaru yang melanda beberapa negara minyak luar pesisir, kata BSEE pada petang Khamis.

Pemotongan pengeluaran kesan daripada bencana tersebut adalah dialu-alukan kerana permintaan terhadap minyak terus menekan harga.

Biro Penguatkuasaan Keselamatan dan Alam Sekitar berkata pada hari Khamis bahawa 272 platform telah dipindahkan, atau 42 peratus daripada keseluruhan platform di Teluk Mexico. Itu adalah tambahan kepada 70 peratus daripada keseluruhan pelantar dan 88 peratus daripada keseluruhan pelantar yang diwujudkan secara dinamik.

Secara keseluruhan, 91.53 peratus daripada keseluruhan pengeluaran minyak—atau kira-kira 1.7 juta bpd-telah ditutup, bersamaan dengan 61.82 peratus daripada keseluruhan pengeluaran gas.

Shell telah menutup pengeluaran di semua sembilan platform di Teluk Mexico A.S. “sebagai langkah berjaga-jaga”, sambil menambah bahawa semua operasi penggerudian telah dihentikan seketika.

Murphy Oil telah memindahkan beberapa pekerja dan kemudahan akibat ribut, seperti yang telah dilakukan oleh Equinor, BP, Chevron, dan BHP.

Keadaan dari beberapa taufan yang melanda pada musim ini telah mengakibatkan pemberhentian pengeluaran di Teluk, bermula dengan Cristobal pada bulan Jun dan yang paling terkini adalah Sally. Taufan yang mengakibatkan pemberhentian pengeluaran minyak dan gas paling banyak di Teluk, adalah Laura, yang mengakibatkan tanah runtuh pada akhir Ogos.

Pada kemuncaknya, Laura memaksa pemindahan kesemua 16 pelantar penggerudian dinamik, 11 daripada 12 pelantar penggerudian kedudukan yang dilepaskan ke laut, dan hampir separuh daripada 643 platform pengeluaran luar pesisir yang beroperasi di Teluk Luar Pesisir Persekutuan Mexico. Penutupan kemuncak pengeluaran minyak mentah berlaku pada 25 Ogos, dua hari sebelum tanah runtuh Laura, apabila 84 peratus daripada purata pengeluaran minyak mentah harian di rantau ini pada 2019 telah ditutup, kata EIA awal bulan ini.

WTI dan Brent kedua-duanya didagangkan meningkat hampir 4 peratus pada petang Khamis, dengan WTI didagangkan sehingga $ 1.24 setong pada $ 41.24 dan Brent didagangkan sehingga $ 1.43 pada $ 43.42 setong. Menjelang pagi Jumaat, harga minyak mentah sedikit turun dengan dagangan WTI pada $ 41.06, 0.32% turun pada hari tersebut, manakala Brent bertukar tangan pada $ 43.19, kira-kira 0.35% turun pada hari tersebut.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.