Belanjawan 2021 Akan Menumpukan Kepada Pemulihan

0 83

Belanjawan 2021 adalah masa yang sesuai untuk kerajaan mempertimbangkan dan mengguna pakai cara yang lebih mampan untuk mengembangkan ekonomi dan membina daya tahan negara, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Pandemik ini kekal sebagai ancaman kepada pemulihan sosio-ekonomi, pembangunan dan pertumbuhan masa depan kita.

“Melangkah ke hadapan, Malaysia akan mengukuhkan kekuatannya dan sama seperti bagaimana pendigitalan telah dipercepatkan oleh kawalan pergerekan Covid-19, kami akan mengambil peluang ini untuk menggerakkan rantaian nilai.

“Pada masa yang sama, kami akan memanfaatkan lokasi geografi strategik kami, tenaga kerja tangkas, pengurusan sumber yang berhemat, infrastruktur yang cemerlang, serta reputasi utama kami dalam sektor utama, termasuk kewangan Islam dan ekonomi halal, ” katanya.

Belanjawan 2021 dijadual dibentangkan di Parlimen pada 6 Nov ini.

Tengku Zafrul berkata sebagai sebahagian daripada Strategi Pemulihan 6R kerajaan, Belanjawan 2021 akan memberi tumpuan kepada usaha menghidupkan semula ekonomi dan bertujuan melindungi nyawa dan kehidupan, dan membina momentum pemulihan semasa, didorong oleh pakej rangsangan ekonomi bernilai RM305bil.

“Pakej rangsangan ini telah mengurangkan kesan kepada orang ramai dan perniagaan dengan menambah lebih 3% kepada pertumbuhan KDNK tahun ini, ” kata Tengku Zafrul.

Belanjawan 2021, katanya, juga akan menggariskan gabungan dasar mesra perniagaan, pengurusan fiskal berhemat dan alat transformasi yang berkesan untuk membina daya tahan negara terhadap kejutan ekonomi masa depan.

“Dengan memberi tumpuan kepada bidang-bidang ini, ia akan meletakkan kami dalam kedudukan yang lebih baik untuk meningkatkan trajektori pertumbuhan di hadapan, ” katanya.

Tengku Zafrul mengulangi, Malaysia, kekal terbuka untuk perniagaan, sambil menambah bahawa kerajaan telah membantu perniagaan mengekalkan kapasiti operasi mereka melalui inisiatif seperti Program Subsidi Upah yang telah menyelamatkan 2.6 juta pekerjaan, serta program penggunaan teknologi.

“Kita telah melihat tanda-tanda ketahanan Malaysia dalam tempoh yang mencabar ini.

“Walaupun dalam perintah kawalan pergerakan, negara kita telah mencatatkan pelaburan langsung asing (FDI) yang positif pada suku kedua, menjadikan jumlah FDI kepada RM696.5bil pada akhir Jun.

“Ini dilengkapkan dengan 726 projek dengan cadangan pelaburan sebanyak RM36.7bil dalam saluran, ” katanya.

kata Tengku Zafrul, Fokus kerajaan, jelas bahawa ia akan terus menyokong perniagaan, termasuk perusahaan kecil dan sederhana dan syarikat peringkat pertengahan dalam sektor utama yang masih terkesan daripada kesan pandemik itu, dan untuk memastikan persekitaran yang stabil dan kondusif untuk pelaburan.

“Kami juga akan memainkan peranan dalam menaik taraf ekonomi gig, yang pantas menjadi sebahagian daripada pertumbuhan negara, dan untuk mengubah sektor tradisional, serta memperkemaskan penawaran dan permintaan dalam pasaran kerja.”

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.