Mampukah Rally Harga CPO Berterusan Sehingga 1Q21?

0 79

Adakah rally harga semasa CPO akan berterusan sehingga suku pertama 2021 (Q121)?

Semua ini bergantung kepada sama ada kerajaan akan meneruskan pengecualian duti eksport CPO.

Inventori semasa yang rendah  dan eksport yang kukuh, komoditi itu sedang menikmati harga yang baik melebihi paras RM3,000 per tan, yang dijangka dapat dikekalkan sehingga akhir tahun.

”Bagaimanapun, sama ada rally harga akan kekal sehingga Q1 2021 bergantung kepada kedudukan kerajaan mengenai cukai eksport CPO untuk tahun hadapan.

Di bawah Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PENJANA), kerajaan telah mengetepikan duti eksport bagi minyak sawit mentah dan bertapis, serta minyak sawit yang diluntur dan dinyahbau dari 1 Julai hingga 31 Dis, 2020.

Bagaimanapun, terdapat kebimbangan sama ada minyak makan itu akan dapat memenuhi permintaan semasa dengan pembukaan semula ekonomi di seluruh dunia.

‘Dunia tidak mempunyai pilihan selain membeli sawit tetapi ia mempunyai batasan dalam memenuhi permintaan yang kukuh di peringkat global (disebabkan faktor cuaca dan kekurangan tenaga kerja).

Memetik India, pengguna minyak sawit terbesar dunia, seramai 1.35 bilion penduduk negara itu perlu memenuhi pengambilan minyak sawit antara 600,000 dan 700,000 tan secara bulanan.

Walaupun negara itu sensitif terhadap harga, India tetap akan membeli minyak sawit Malaysia.

Apa pun harga CPO, pengambilan India berada di sekitar tahap ini, dan ia akan diteruskan selama sekurang-kurangnya beberapa bulan.

Usaha India untuk mengurangkan import minyak sawit dan menjadikan India sendiri sebagai pengeluar dalam minyak makanan akan direalisasikan pada bila-bila masa tidak lama lagi.

Teknologi blockchain boleh digunakan untuk meningkatkan minyak sawit Malaysia di pasaran Kesatuan Eropah (EU), terutama di bawah dasar farm-to-fork.Teknologi itu akan membolehkan industri minyak sawit membuktikan bahawa minyak sawit sememangnya merupakan pengeluaran yang mampan dan mematuhi norma ‘Tiada Penebangan Hutan, Tiada Gambut, Tiada Eksploitasi”, dan ini akan mendamaikan negara dan organisasi EU yang telah kritikal terhadap kelestarian minyak sawit.

Sistem blockchain menyediakan kepercayaan dan membolehkan pemain industri minyak sawit dirangkaikan dengan rakan kongsi supaya mereka dapat mempunyai akses mudah kepada minyak sawit yang lebih mampan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.