Harga Minyak Mentah Melonjak Akibat Pengurangan Besar Inventori

0 71

Inventori minyak mentah di Amerika Syarikat melimpahkan 8 juta tong minggu lepas, Pentadbiran Maklumat Tenaga melaporkan sehari selepas Institut Petroleum Amerika menganggarkan pengurangan 8 juta tong yang melonjakkan harga minyak lebih tinggi.

Pada 484.4 juta tong, inventori minyak mentah A.S. kekal melebihi purata lima tahun untuk kali ini apabila permintaan cenderung menjadi lebih lemah. Namun peningkatan kes-kes koronavirus di negara ini mungkin akan membawa kepada peningkatan permintaan minyak, memacu menambah inventori.

EIA juga melaporkan penambahan 1.5 juta tong dalam inventori petrol bagi minggu hinggu 30 Oktober, berbanding penurunan sebanyak 900,000 tong bagi minggu sebelumnya.

Pengeluaran petrol purata 9.1 juta bpd minggu lepas, sedikit turun pada minggu sebelumnya.

Bahan api distillate, EIA melaporkan penurunan inventori sebanyak 1.6 juta tong bagi minggu hingga 30 Oktober, berbanding pengurangan 4.5 juta tong yang dilaporkan bagi minggu sebelumnya. hal tersebut adalah pengurangan mingguan kedua dalam inventori bahan api penyulingan, kepada jumlah 8.3 juta tong.

Stok bahan api distillate telah menjadi masalah bagi penapis A.S. serta penapis di tempat lain, kerana kemerosotan dalam perjalanan udara telah meninggalkan mereka akan banyak inventori yang berlebihan.

Pengeluaran bahan api purata 4.3 juta bpd minggu lepas, sedikit naik pada minggu ini.

Kilang penapisan minggu lepas memproses 13.6 juta bpd minyak mentah, beroperasi pada 75.3 peratus kapasiti. Berbanding dengan 13.4 juta bpd seminggu sebelumnya, beroperasi pada 74.6 peratus kapasiti.

Sementara itu, pilihanraya AS telah memberi kesan bercampur-campur ke atas harga minyak setakat ini kerana Biden dan Trump mempunyai kebaikan dan keburukan mereka untuk industri tenaga dan prospek minyak.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.