CPO Futures Dijangka Didagangkan Rendah Pada Minggu Hadapan

0 130

CPO Futures di Bursa Malaysia Derivatif berkemungkinan didagang lebih rendah minggu hadapan berhubung pembetulan teknikal selepas menyentuh permintaan perayaan yang tinggi lapan tahun.

India, pengimport minyak sawit terbesar dengan 1.3 bilion penduduk, telah memperoleh pembelian minyak makanannya dan meramalkan penghantaran minyak sawit Malaysia yang lebih perlahan ke dalam negara.

Lembaga Minyak Sawit Malaysia dijangka mengeluarkan data penawaran dan permintaan bulanannya Selasa depan (10 Nov), yang dijangka lebih rendah berbanding Oktober. Ini telah termasuk harga dalam minggu ini, jadi minggu hadapan kita harus melihat beberapa pembetulan yang menghalang sebarang kejutan daripada MPOB.

Pasaran CPO Futures pada Jumaat berakhir lebih rendah di tengah-tengah aktiviti pengambilan untung serta meletakkan lebih awal daripada laporan MPOB Oktober dan laporan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) November yang perlu dibayar minggu hadapan.

‘Minyak makanan telah berada pada prestasi menaik minggu ini selepas saiz tanaman yang lebih rendah di sekelilingnya. selain itu, ia adalah jangkaan tanaman minyak bunga matahari yang lebih rendah di Ukraine serta mengurangkan prospek untuk kacang soya di Brazil.

Perkara ini telah dikompaun untuk mendorong harga CPO lebih tinggi minggu ini.

Untuk minggu yang baru berakhir, harga CPO kebanyakannya lebih tinggi, dipengaruhi oleh pengeluaran yang lebih rendah dan harga minyak kacang soya yang lebih kukuh di Lembaga Perdagangan Chicago AS (CBOT).

Pada Friday-to-Friday basis, kontrak CPO Futures bagi November 2020 adalah sehingga RM152 hingga RM3,405 per tan, Disember 2020 naik RM175 kepada RM3,352 per tan, Januari 2021 mendaki RM170 kepada RM3,181 per tan, dan Februari 2021 adalah RM166 lebih tinggi pada RM3,095 per tan.

Jumlah dagangan mingguan meningkat kepada 315,548 lot daripada 274,134 lot pada minggu sebelumnya, manakala open interest meningkat kepada 275,289 kontrak daripada 259,678 seminggu sebelumnya.

Di pasaran fizikal, November South berjumlah RM3,280 per tan.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.