Kontrak Imigresen Berbilion Ringgit Menghangatkan Pasaran

0 592

Ketika tahun ini bakal berakhir, pemenang kontrak projek Sistem Imigresen Bersepadu Kebangsaan (NIIS) bernilai RM1.5bil kembali hangat di pasaran.

Walaupun masih belum ada sebarang pengumuman rasmi daripada kerajaan, sumber berkata Putrajaya telah memutuskan siapa yang akan dianugerahkan projek tersebut.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Iris Corp Bhd dan MyEG Services Bhd adalah antara peneraju utama bagi projek tersebut menggantikan Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMS) sedia ada.

Iris telah diniagakan secara aktif baru-baru ini, berada di tempat kedua kaunter paling aktif diniagakan pada hari Khamis dengan 329.93 juta saham bertukar tangan.

Ia naik 2.5 sen atau 6.58% hingga 40.5 sen. Sepanjang bulan lepas, harga sahamnya telah meningkat 14.08%.

Perkhidmatan MyEG sebaliknya, tidak menjana banyak minat.

Kaunter tersebut turun dua sen atau 1.06% kepada RM1.87 pada hari Khamis, dengan hanya 8.43 juta saham diniagakan.

Menariknya, Ancom Logistics Bhd mencecah 44 sen pada hari Khamis selepas melonjak tujuh sen atau 18.9%.

Sebanyak 52.95 juta saham bertukar tangan.

Sebelum ini dilaporkan bahawa S5 Holdings Inc sedang membida projek NIIS dan pada bulan Julai, merancang untuk back-door listing melalui Ancom Logistics.

Ancom Logistics membuat pengumuman pada bulan Julai yang lalu bahawa ia memperoleh S5 Holdings, penyedia penyelesaian keselamatan bersepadu global melalui Corporate Exercise yang akhirnya akan memperlihatkan reverse takeover Ancom Logistics.

Bersama-sama dengan syarikat induknya Ancom Bhd, mereka memeterai perjanjian dengan pemegang saham sedia ada S5 Holdings – S7 Holdings Sdn Bhd, Merrington Assets Ltd, My EG Capital Sdn Bhd dan Avocat Sdn Bhd, untuk cadangan pengambilalihan.

Selain Iris dan MyEG, pembida lain yang dikenalpasti untuk kontrak tersebut termasuk Datasonic Group Bhd, Heitech Padu Bhd, Dagang Nexchange Bhd (DNeX), Dataprep Holdings Bhd, Scicom (MSC) Bhd, Omesti Bhd dan Kumpulan Fima Bhd.

Projek NIIS berbilion ringgit pada dasarnya adalah versi baharu di mana sebelum ini dipanggil Sistem Kawalan Imigresen Nasional (SKIN).

Ia dianugerahkan kepada Prestariang Bhd pada 2017 di bawah konsesi 15 tahun pada nilai kontrak kira-kira RM3.5bil.

Kementerian Dalam Negeri di bawah pentadbiran Pakatan Harapan menamatkan kontrak SKIN pada Disember 2018 kerana disifatkan terlalu mahal dan dipanggil untuk tender segar pada Mei 2019.

Prestariang mengheret kerajaan ke mahkamah pada 15 April 2019 beserta saman perundangan sebanyak RM732.86mil.

Sumber sebelum ini berkata, projek NIIS termasuk elemen pengecaman wajah menggunakan kecerdasan buatan, penggunaan big data seperti sejarah perjalanan individu tersedia kepada pegawai pada sentuhan butang.

Jangkaan untuk pengumuman penganugerahan kontrak telah hangat diperkatakan sejak Ogos.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.