Total Lockdown Selepas 4 Feb 2021?

0 527

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) telah merayu kepada semua syarikat asing dan tempatan untuk membantu mengurangkan jangkitan Covid-19 dan memutuskan rantaian jangkitan untuk terus memastikan ekonomi terbuka untuk perniagaan, kata Dewan Perniagaan dan Perindustrian EU-Malaysia (Eurocham).

Eurocham, dalam surat kepada anggotanya pada Ahad (24 Jan), berkata bahawa Ketua Pegawai Eksekutifnya Sven Schneider menghadiri pertemuan dengan Miti, yang diwakili setiausaha agungnya Datuk Lokman Hakim Ali, pada petang 22 Jan untuk membincangkan jangkitan Covid-19 yang melibatkan pekerja dalam sektor perkilangan.

Kenyataan itu memaklumkan, hasil awal mesyuarat membabitkan sektor itu perlu mengambil tindakan untuk meminimumkan pergerakan masyarakat dan aktiviti sosial, seperti syarikat yang dikehendaki menugaskan sekurang-kurangnya seorang kakitangan sumber manusia untuk mengurus dan menyelaras pekerja asing yang tinggal di asrama.

‘Syarikat-syarikat diminta bertanggungjawab dalam kes-kes di mana pengurusan pekerja asing atau perumahan telah disumbangkan kepada agensi-agensi pekerjaan.

”Terdapat kes di mana keadaan perumahan yang lemah atau pematuhan pengangkutan oleh ejen telah menyebabkan kenaikan jangkitan,” dalam satu kenyataan.

Tambah Eurocham, syarikat juga diminta mewujudkan ruang kuarantin asas di asrama pekerja yang disyaki terdapat kes, kontak rapat dan kes Covid-19 yang disahkan boleh diasingkan atau dikuarantin segera dan mengurangkan penyebaran jangkitan.

”Pekerja yang menginap di rumah bersama keluarga juga boleh ditawarkan untuk tinggal di kemudahan kuarantin syarikat, jika mereka dan kontak rapat disyaki atau diuji positif,” katanya.

Eurocham berkata ia menggalakkan ahlinya untuk bekerja ke arah mengurangkan jangkitan, memutuskan rantaian jangkitan dan menjaga ekonomi terbuka.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.