KDNK 1Q Malaysia Tahun ke Tahun Mencatatkan Penurunan Yang Lebih Kecil Sebanyak 0.5% ke Atas Permintaan Domestik, Peningkatan Eksport

0 161

Ekonomi Malaysia, seperti yang diukur oleh Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), mencatatkan penurunan sebanyak 0.5% pada suku pertama 2021 (1Q21) daripada setahun sebelumnya, disokong terutamanya oleh peningkatan permintaan domestik dan prestasi eksport, terutamanya bagi produk elektrik dan elektronik (E&E), ketika negara berdepan dengan kesan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang didorong Covid-19 dan penutupan berterusan sempadan antarabangsa bagi membendung penularan wabak itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bank Negara Malaysia (BNM) berkata semua sektor ekonomi negara mencatatkan peningkatan dalam 1Q21, khususnya sektor pembuatan.

”Dari segi perbelanjaan, pertumbuhan didorong oleh perbelanjaan sektor swasta yang lebih baik dan eksport yang kukuh,

”Ekonomi Malaysia mencatatkan penurunan yang lebih kecil sebanyak 0.5% pada 1Q21 (4Q20: -3.4%). Berdasarkan suku ke suku diselaraskan secara bermusim, ekonomi mencatatkan pertumbuhan sebanyak 2.7% (4Q20: -1.5%),” kata BNM.

Berbanding setahun sebelum ini, bank pusat itu berkata prestasi KDNK 1Q21 Malaysia juga disokong oleh langkah dasar yang berterusan.

Penguatkuasaan PKP 2.0, meneruskan penutupan sempadan antarabangsa dan sekatan perjalanan antara negeri, bagaimanapun, memberi kesan kepada aktiviti ekonomi, kata BNM.

Walau bagaimanapun, memandangkan sekatan telah dikurangkan pada bulan Februari dan Mac, aktiviti ekonomi secara beransur-ansur meningkat, menurut BNM.

Dalam kenyataan itu, yang dikeluarkan kepada pemberita yang membuat liputan sidang media maya BNM hari ini mengenai prestasi KDNK 1Q21 Malaysia, Gabenor BNM Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata, “Prestasi keseluruhan yang lebih baik mencerminkan peningkatan permintaan domestik dan kekuatan dalam eksport kita.”

“Melangkah ke hadapan, Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk terus mendapat manfaat daripada aktiviti ekonomi dan perdagangan global yang lebih kukuh.

‘Walaupun prospek pertumbuhan terus dibentuk oleh perkembangan di sekitar pandemik, pelaksanaan langkah-langkah pengawalan yang kebanyakannya bertujuan untuk membendung aktiviti sosial dan membolehkan hampir semua sektor ekonomi beroperasi akan meminimumkan kesan ke atas aktiviti ekonomi,” katanya.

Diterbitkan oleh Zack Baharum

Leave A Reply

Your email address will not be published.